Paralizia în somn, denumită și „sindromul vrăjitoarei bătrâne”. Cum să reacționezi dacă ți se întâmplă asta

Publicat: 13 09. 2022, 20:01
Sursă Foto - Shutterstock

Mulți oameni au experimentat cel puțin odată în viață așa-numitul „sindromul vrăjitoarei bătrâne”, o afecțiune care te sperie și care îți creează niște stări groaznice. Dacă te-ai trezit noaptea cu sentimentul că mai există cineva în camera ta, și cu o senzație de frică, s-ar putea să fi trecut și tu prin asta.

Halucinațiile de paralizie în somn sunt înfricoșător de realiste și la scară largă, nu numai că vezi creaturi ciudate, dar poți simți chiar și anumite vibrații lângă tine, să auzi sunete ciudate sau chiar și mirosul să-ți fie afectat.

În același timp, corpul tău rămâne complet nemișcat: unii pacienți spun că au fost copleșiți de sentimentul că s-au trezit într-un sicriu încuiat, iar propriul lor corp era acel sicriu.

Din fericire, aceste experiențe nu durează mult: un atac rareori durează mai mult de câteva minute, iar cel mai adesea perioada este de câteva secunde. Deși pentru victimele paraliziei în somn, aceste momente par adesea o eternitate.

Metoda este să rămâi calm

Creierul poate fi de mult ori inamicul omului. Atunci când trecem prin somnul REM, creierul „închide” aproape toți mușchii din corpul nostru, lăsându-i să funcționeze doar pe cei care reglează respirația și mișcarea ochilor.

În momentul trezirii, mușchii „încep” să se trezească din nou, dar uneori, din diverse motive, apare un eșec: suntem deja treji, dar comenzile de acțiune pentru mușchi nu au fost încă primite. În acest moment începe paralizia.

Iată care sunt cele mai frecvente: funcționarea defectuoasă a bioritmurilor (de exemplu, din cauza unui zbor către un alt fus orar), lipsa de somn din cauza stresului și a anxietății, depresie, dormitul într-o postură incomodă (pe spate sau culcat pe un membru), obiceiuri proaste, consumul anumitor medicamente – stimulente neurometabolice, antidepresive, tulburări și boli psihice, predispoziție genetică.

Ideea principală este să nu încerci să te opui. Respiră uniform, încearcă să îți miști globii oculari, limba, încearcă să îți miști degetele.

Este util să îți amintești poeziile preferate, să respiri cu măsură, numărând inspirațiile și expirațiile,  într-un cuvânt, să faci totul pentru a te calma.

Când paralizia te eliberează, trebuie să încerci să adormi din nou, nu se întâmplă o situație de genul în aceeași seară, de două ori, potrivit Alephnews.ro.