Parașuta de rezervă a jandarmului care a murit la Clinceni nu a fost acționată

Publicat: 15 02. 2012, 09:52
Actualizat: 03 03. 2012, 08:11
Anchetatorii încearcă să stabilească motivele pentru care nu a fost acționată parașuta de rezervă a jandarmului care a murit, în urmă cu o zi, în urma unui accident de parașutare, pe aeroportul Clinceni, în apropiere de București.

Purtătorul de cuvânt al Brigăzii Speciale de Intervenție, sublocotenent Marius Militaru, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că anchetatorii analizează mai multe cauze care ar fi putut duce la producerea accidentului, între care și motivele pentru care militarul nu a încercat să deschidă și parașuta de rezervă.

"Se pare că prima parașută a fost acționată și, din motive neelucidate încă, nu s-a deschis. Totuși, cea de a doua parașută – cea de rezervă – nu a fost acționată. Anchetatorii încearcă să stabilească motivele pentru care jandarmul nu a acționat-o", a explicat Marius Militaru, adăugând că jandarmul era foarte bine pregătit. "A fost unul din eroii care nu s-au văzut, dar care au salvat multe vieți la inundațiile din 2005", a adăugat acesta.

Jandarmeria Română a informat că militarul participase la pregătirea dinaintea parașutării.

"Înainte de executarea saltului, militarul a fost supus unei pregătiri preliminare, care a constat într-un instructaj complex, desfășurat pe durata a șase zile consecutive si, de asemenea, a participat la pregătirea nemijlocită dinaintea parașutării. Din motive încă necunoscute, parașuta tip-aripă manevrată de parașutist nu s-a deschis", se arată în comunicat.

Militarul – sergentul major Dan Bulac – era angajat al Jandarmeriei din anul 1998, era brevetat ca parașutist din anul 2003, efectuase peste 60 de salturi cu parașuta și era atestat de Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială.

"Personalul Jandarmeriei Române este alături de familia îndurerată, acest incident este cu atît mai regretabil cu cît jandarmul Dan Bulac era un profesionist desăvârșit, care a salvat multe vieți în timpul inundațiilor din anul 2005, fiind unul dintre participanții la acțiunile de salvare cu elicopterul a sinistraților", se arată în încheierea comunicatului.

La nivelul Ministerului Internelor și Reformei Administrative s-a constituit o comisie pentru a stabili cauzele care au condus la producerea accidentului.

La rândul său, ministrul Internelor și Reformei Administrative, Cristian David, a solicitat conducerii Jandarmeriei Române un raport detaliat privind condițiile în care a avut loc accidentul în care și-a pierdut viața subofițerul.

Incidentul a avut loc luni, în jurul orei 19.00, pe Aeroportul Clinceni, în timpul unui exercițiu comun al jandarmilor și al Ministerului Apărării.

Imediat după incident, la fața locului a fost chemat un echipaj SMURD, dar medicii nu au putut decât să constate decesul militarului. (Mediafax)