Parcarea pe trotuar este, de fapt, ilegală. Un judecător CSM susține că Poliția interpretează eronat legea

Publicat: 18 11. 2015, 17:01

Parcarea pe trotuar este reglementată atât de Codul Rutier (OUG 195/2002 – cu valoare de lege), precum și de Hotărârea de Guvern care aprobă Regulamentul de Aplicare a Codului Rutier. 

Între cele două acte sunt, însă, neconcordanțe. Codul Rutier interzice parcarea pe trotuar, dar Regulamentul de Aplicare a Codului Rutier permite acest lucru dacă se lasă un spațiu liber de cel puțin un metru pentru pietoni.

OUG 195/2002, articolul 72, alineatul 7 menționează că „este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lățimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor trebuie să fie de cel puțin un metru”. Regulamentul de Aplicare a OUG 195/2002, aprobat prin Hotarare de Guvern (1391/2006), articolul 142 lit. n) spune doar că „este interzisă oprirea voluntară a vehiculelor pe trotuar, dacă nu se asigură spațiu de cel puțin 1 m pentru circulația pietonilor”, potrivit stiridecluj.ro.

Judecătorul Cristi Danileț, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a explicat că prevederile Codului Rutier sunt clare și că prevederile actului normativ au prioritate față de regulamentul de aplicare. Prin urmare, Poliția Rutieră interprează eronat legea.

„Potrivit OUG 195/2002, trotuarul este destinat circulației pietonilor. El poate avea pista pentru biciclete, care trebuie evident, marcată. De asemenea, pe trotuar poate opri sau staționa un autoturism numai dacă sunt indicatoare sau marcaje în acest sens. Nu are importanță dacă Regulamentul de aplicare a acestei OUG ar spune, aparent, altceva. Potrivit regulilor de interpretare a legilor, prevederile actului normativ au prioritate în fața regulamentului de aplicare”, declară judecătorul Cristi Danileț.

De astfel, judecătorii de la Tribunalul Cluj au spus clar în 2012, care au precizat că parcarea pe trotuar, fără marcaje și panouri este ilegală. 

„Tribunalul reține că art. 72 alin. 7 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede în mod expres că „Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lățimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor trebuie să fie de cel puțin un metru”.

Potrivit judecatorilor, „regula instituită de legiuitor prin acest text legal este aceea că parcarea autovehiculelor pe trotuare este interzisă, excepția fiind cazul în care administratorul public al drumurilor o permite, prin poziționarea de indicatoare sau efectuarea de marcaje corespunzătoare, caz în care trebuie respectată și prevederea privind lățimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor (de cel puțin un metru)”.