Parchetul Tribunalului Prahova a preluat cercetările în cazul îmbolnăvirii a peste 80 de elevi

Publicat: 07 12. 2015, 11:24
Actualizat: 07 12. 2015, 11:49

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au preluat anchetele în cazurile de îmbolnăviri înregistrate în mai multe școli din județul Prahova, unde zeci de copii au ajuns la spital cu suspiciune de toxiinfecție alimentară în cele trei zile din acest an școlar în care în școli s-au distribuit lapte și cornuri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, procurorul Florentina Cioca, la această unitate de parchet au ajuns șase dosare penale, care au fost deschise în urma îmbolnăvirii unor elevi de la școli din Ploiești, Cornu, Cerașu, Starchiojd și din satul Poienele, comuna Predealul Sărari, iar procurorii așteaptă și dosarul deschis vineri, după ce mai mulți copii de la o școală din orașul Breaza au acuzat stări de rău la școală.

„Toate dosarele sunt de competența parchetelor locale, dar au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova și orice caz apare pe toxiinfecție va fi preluat de Parchetul Tribunalului”, a spus Florentina Cioca.

Ea a precizat că toate aceste dosare vor fi reunite și că, în prezent, cercetările în aceste dosare se fac in rem, pentru infracțiunile prevăzute de articolul 352 alineatul 1 din Codul Penal, respectiv zădărnicirea combaterii bolilor și articolul 358 alineat 1 din Codul Penal, care incriminează comercializarea de produse alterate.

Luni, în școlile din județul Prahova a continuat distribuirea produselor din programul „Lapte și Corn”, fiind a patra zi de derulare a acestui program în cursul acestui an școlar. Firma care a câștigat licitația pentru distribuirea laptelui, SC Ecolact Prod SRL Păulești, care importa lapte din Bulgaria, îl procesa și ambala și îl trimitea către școli, a renunțat la procesul de ambalare, iar laptele pe care l-au primit copiii vineri și luni este produs de SC Simultan SRL, din județul Timiș.

Analizele de laborator făcute pe laptele produs la Ecolact Prod au arătat că unul dintre locuri era infestat cu Enterobacteriacee, conform buletinului de analize făcut în laboratorul Direcției Sanitar-Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Prahova, însă autoritățile locale au conchis că laptele s-a alterat din cauza întreruperii lanțului termic în procesul de transport, astfel încât DSVSA Prahova a amendat cu câte 1.200 de lei doi șoferi de la firma distribuitoare.

Peste 80 de elevi de la școli din mai multe localități ale județului Prahova au acuzat simptome de toxiinfecție alimentară, cei mai mulți dintre ei ajungând la spital în cele trei zile în care în județul Prahova s-au distribuit în școli produsele din programul „Lapte și corn”. Programul în școlile din județ a început cu o întârziere de câteva săptămâni din cauză că autoritatea contractantă, Consiliul județean Prahova, a demarat cu întârziere procedurile de atribuire a contractelor, iar acestea au fost contestate.