Parlamentarii români aflați în Norvegia au cerut reanalizarea ordinului de plasare a copiilor Bodnariu

Redactor:
Ana Maria Lazăr
Parlamentarii români aflați în Norvegia au cerut reanalizarea ordinului de plasare a copiilor Bodnariu
Delegația de parlamentari aflată în Norvegia a cerut "imperios" guvernatorului localității de reședință a familiei Bodnariu reanalizarea ordinului de plasare a copiilor pentru că măsura adoptată ar fi disporoporționată și este o interpretare abuzivă a principiului interesului superior al copilului.

Parlamentarii români aflați în Norvegia au cerut  „imperios reanalizarea ordinului temporar de plasament” deoarece consideră că măsura  este una „disproporționată și reprezintă o interpretare abuzivă a principiului interesului superior al copilului, potrivit legislației internaționale relevante”. Totodată aceștia consideră „că există suspiciuni rezonabile privind unele vicii de procedură”, precum nerespectarea de către Barnevernet a etapelor procedurale prevăzută în legislația norvegiană, se arată într-un comunicat de presă emis de Senat.

În cadrul întâlnirii cu guvernatorul județului Sogn og Fjordane, Anne Karin Hamre, parlamentarii au expus situația mai multor familii ai căror copii au fost plasați în familii surogat. Parlamentarii au menționat că situația familiei Bodnariu a generat o „emoție deosebit de puternică în rândul cetățenilor români” penrtu că Barnevernet, instituția care se ocupă de respectarea drepturilor copiilor în Norvegia, acționează cu lipsă de transparență și că asupra sa planează suspiciuni asupra modului în care gestionează cazurile.

Delegația a vizitat și familia, discutând cu Marius și Ruth Bodnariu, a „vizitat locuința și a constatat condițiile adecvate de viață și dezvoltare oferite copiilor de către părinți”, potrivit sursei citate. De asemenea, parlamentarii au discutat cu vecinii familiei și cu alți membri ai comunității locale.

În perioada 20-22 ianuarie o delegație de parlamentari, condusă de deputatul Mircea Dolha și din care fac parte deputații Mircea Lubanovici, Maria Grecea și Ovidiu Iane și senatorii Titus Corlățean, Ben-Oni Ardelean și Marian Vasiliev face o vizită în Norvegia pentru a întreprinde „demersuri politice pentru susținerea reîntregirii familiilor de români ai căror copii au fost preluați de Serviciul local norvegian de protecție a copilului”.

În programul delegației sunt incluse convorbiri cu reprezentanți ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Copiilor, Egalității și Incluziunii Sociale, ai unor comisii ale Parlamentului norvegian și cu reprezentanți ai comunității românești din Norvegia.

 

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide