Pașapoartele simple electronice vor fi valabile 10 ani

Publicat: 23 05. 2018, 15:37
Actualizat: 28 03. 2019, 16:37

Scopul principal al proiectului de lege este fluidizarea în acțiunile serviciilor de pașapoarte prin reducerea numărului de cereri pentru eliberarea pașapoartelor. Un alt amendament la articolul 40 al proiectului pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 prevede: „Exercitarea de către o persoană a dreptului la liberă circulație în străinătate se suspendă numai în următoarele situații: este inculpată într-o cauză penală și a fost dispusă, în condițiile Codului de procedură penală, instituirea unei măsuri preventive, cu impunerea după caz, a obligației de a nu părăsi o anumită limită teritorială, fixată de organul judiciar, decât cu încuviințarea prealabilă a acestuia.”

În forma inițială a Legii, articolul 40 era formulat astfel: „Exercitarea de către o persoană a dreptului la liberă circulație în străinătate se suspendă numai în următoarele situații: a) este învinuită sau inculpată într-o cauză penală și a fost dispusă instituirea unei măsuri preventive în condițiile Codului de procedură penală”, însă inițiatorii anunță că e nevoie de schimbarea textului tocmai pentru o definire mai corectă și pentru că a fost scos din legislație cuvântul „învinuit”.

De asemenea, un alt amendament prevede creșterea valabilității pașapoartelor de la 3 la 5 ani pentru persoanele între 12 și 25 de ani.

Inițiativa legislativă a fost adoptată de Camera Deputaților cu 276 de voturi de susținere, fiind for decizional. Senatul a adoptat ca primă cameră sesizată inițiativa legislativă în ședința din 6 septembrie 2016.