Pașaportul de vaccinare pentru libera circulație în UE va fi valabil doar pentru serurile aprobate în blocul comunitar

Publicat: 12 03. 2021, 18:48
Actualizat: 06 04. 2021, 14:58
Pașaportul de vaccinare pentru libera circulație în UE va fi valabil doar pentru serurile aprobate în blocul comunitar / Sursă: Pixabay

Comisia Europeană va prezenta în cadrul acestei luni o propunere pentru crearea unui pașaport digital de vaccinare la nivelul Uniunii Europene. Documentul ar urma însă să fie valabil doar pentru vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului, afirmă surse de la Bruxelles, citate de Euronews. Până în acest moment, EMA a aprobat pentru folosirea în UE vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Pașaportul de vaccinare pentru libera circulație în UE, valabil doar pentru vaccinurile aprobate în Uniune

Sursa pe care o citează Euronews a precizat că propunerea a venit de la comisarul pentru justiție al UE, Didier Reynders, care a arătat clar că statele membre sunt libere să își vaccineze cetățenii cu alte produse, dar nu li se va aloca un certificat de călătorie licențiat decât dacă vaccinul folosit este de la o companie autorizată.

În plus, durata pașaportului digital de vaccinare ar trebui să fie limitată până la sfârșitul pandemiei COVID-19. Testele și carantina vor continua să fie condiții pentru libera circulație în blocul comunitar, în timp ce vaccinarea nu devine o condiție prealabilă, mai susțin sursele citate.

Certificatul va fi disponibil în format digital și pe hârtie.

Comisarul pentru justiție al UE, Didier Reynders, a afirmat joi că protecția datelor și posibila discriminare au rămas preocupări cheie pentru Comisia Europeană care lucrează la o propunere pentru un certificat de călătorie COVID-19.

Ce va include „pașaportul de vaccinare”

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat că potenţialul certificat medical nu va include doar date despre vaccinare, ci şi ale date medicale, precum prezenţa anticorpilor.

„Vrem să creăm un certificat digital care să poată menţiona un test PCR negativ, proba că aveţi anticorpi sau că aţi fost inoculat cu un vaccin care a fost aprobat de EMA”, a declarat și comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

„De exemplu, dacă sunteţi vaccinaţi, nu mai trebuie să faceţi testele PCR”, a mai precizat comisarul.

Țările din sudul Europei, dependente de turism, precum Grecia, Spania și Portugalia, susțin un astfel de sistem, dar partenerii lor din nordul blocului comunitar, precum Germania, au rezerve cu privire la funcționarea acestor certificate.

Tema certificatului medical digital ar urma să fie analizată în Consiliul European pe 25 martie. Pentru a intra în vigoare, propunerea Comisiei Europene privind certificatul medical digital trebuie aprobată de Parlamentul European şi de statele membre.