Patriarhia a adunat 500.000 de euro de la români pentru creștinii din Siria și Orientul Mijlociu

Publicat: 04 12. 2014, 13:02
Actualizat: 05 12. 2014, 08:59

Potrivit Patrairhiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit o scrisoare și un cec de 500.000 de euro Preafericitului Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, la finalul Sfintei Liturghii oficiate în Catedrala patriarhală la 30 noiembrie.

Banii au fost stânși în cadrul colectei organizate în toate bisericile și mănăstirile din Patriarhia Română în primele trei duminici de după Paște, respectiv în zilele de 27 aprilie, 4 și 11 mai, pentru ajutorarea creștinilor din Siria și alte zone din Orientul Mijlociu, mulți dintre ei victime ale prigoanei și violenței, mai precizează Patriarhia Română.

„Colecta noastră nu este mare, dar este un semn de iubire mare frățească și de ajutorare. (…) Este un semn de frățietate și de ajutorare concretă. Vă rugăm să transmiteți tuturor ierarhilor, clerului și credincioșilor din Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient toată prețuirea și dragostea noastră, solidaritatea și dorința noastră ca în scurt timp să se așeze pacea în Siria, în Liban și în tot Orientul Mijlociu, ca să ne putem întâlni în pace și bună cooperare spre slava lui Dumnezeu și bucuria bisericilor noastre”, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel.

În 2013, potrivit rapoartelor organizațiilor internaționale, 1.213 creștini au murit în Siria pentru credința lor, peste 60 de biserici creștine au fost distruse, iar aproape 500.000 de oameni au părăsit această țară.

Doi ierarhi, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Paul de Aleppo și Alexandretta din Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient, precum și Înaltpreasfințitul Părinte Gregorios Yoregorios Yohanna Ibrahim de Aleppo din Patriarhia Siriană a Antiohiei și a Întregului Orient, au fost răpiți în 22 aprilie 2013, în timp ce acordau asistență spirituală comunității creștine de limbă arabă din zona de graniță a Siriei cu Turcia, și nu au fost eliberați până acum.