Patru cerșetori ROMÂNI au bătut un călugăr din Austria pentru că le-a făcut observație: „Am fost atacat, împins și LOVIT în cap”

Publicat: 25 03. 2019, 17:03

„Am fost atacat, împins și lovit în cap”, a povestit părintele Oliver, parohul tuturor franciscanilor din Austria, Tirolul de Sud și Elveția, relatează Kronen Zeitung. Altercația a avut loc duminică, 17 martie, în fața bisericii franciscane din Salzburg. 

Călugărul a fost deranjat de gălăgia pe care o făceau patru cerșetori români care se certau chiar la intrarea în lăcașul de cult. Poliția a fost chemată și parohul s-a trezit cu o reclamație din partea românilor, care l-au acuzat că i-a lovit. „Și asta doar pentru că le-am făcut o observație”, a declarat victima. 

Călugării au închis sala de mese din cauza violențelor

Ziua următoare, Ordinul a luat măsuri, mai ales că situația nu este singulară – în noiembrie, anul trecut, un ajutor al mănăstirii a fost lovit atât de tare de un cerșetor încât și-a pierdut un dinte. Un afiș a fost postat la intrarea în biserică prin care era anunțat că sala de mese este închisă „din cauza violenței față de confrați”.

Erau hrăniți în fiecare zi 40 dintre cei circa 90 de cerșetori din Salzburg, în ciuda lipsei de respect a acestora. Românii, se pare, că erau „oile negre” fiind surprinși beți sau aruncând chiștoacele de țigări pe podeaua mănăstirii, scrie Breitbart.

Clanuri de cerșetori români

„Mănăstirile și bisericile au fost aproape asediate de clanuri de familie români”, scrie Kronen Zeitung și îl citează pe fratele Beda, de la mănăstirea franciscană, care susține că cerșetorii provoacă din ce în ce mai multă nemulțumire.

Mulți enoriași s-ar simți, de asemenea, amenințați: „Recent, am însoțit o doamnă în vârstă la mașina ei, pentru că îi era frică de cerșetori”. Ziarul mai arată că de la Crăciun încoace un nou grup agresiv de cerșetori a fost depistat în oraș. 

Cereșetoria interzisă în anumite zone ale orașului

Slazburgul a adoptat în 2016 un regulament care interzice cerșetoria în centrul orașului și pe anumite artere ale acestuia. Decizia a fost aspru criticată de asociațiile de caritate și de bisericile din oraș. Chiar Ordinul franciscanilor a reușit să convingă primăria să ridice această interdicție pe două străzi din apropierea mănăstirii.

Primarul orașului Harald Preuner zâmbește când este întrebat de ziariști despre incidentul din fața bisericii: „Și acum, din toți, franciscanii ar dori ca acest lucru să fie inversat. După toate criticile pe care le-am auzit de la ei…”.

Foto: Hepta