Patru chinezi suspectați de SPIONAJ și infracțiuni economice, declarați indezirabili pentru 10 ani

Publicat: 20 12. 2012, 18:15
Actualizat: 07 02. 2019, 06:10

Patru cetățeni chinezi, suspectați de spionaj și infracțiuni economice, au fost declarați indezirabili pe o perioadă de 10 ani, pentru considerente de securitate națională, potrivit unei decizii luate joi de Curtea de Apel București, la solicitarea procurorilor.

Cererea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, admisă de instanță, i-a vizat pe Zheng Siyong, Zheng You, Li Ning și Zheng Shuliang.

Până când vor fi expulzați, aceștia sunt luați în custodie publică de către Poliție, însă nu mai mult de 18 luni, conform aceleiași decizii a instanței.

Măsura dispusă de instanța de judecată este executorie și va fi pusă în aplicare de urgență de către Inspectoratul General pentru Imigrări, potrivit competențelor instituționale.

Potrivit documentării și a informațiilor obținute în acest caz de Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (DGIPI), cei patru chinezi au constituit un grup organizat, cu preocupări circumscrise criminalității organizate, prezența acestora pe teritoriul țării facilitând demersurile pe linia generării unor circuite financiare ilegale autosustenabile, cu impact direct în planul vulnerabilizării climatului de ordine publică și a mediului de securitate intern, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de DGIPI.

Mecanismul financiar ilegal creat de cei patru, alcătuit din peste o mie de firme, a avut drept scop principal prejudicierea bugetului statului român, prin operațiuni de export cu mărfuri achițizionate „la negru”, înregistrate prin mai multe societăți comerciale, în scopul recuperării taxei pe valoare adăugată, spălare de bani, operațiuni de import cu eludarea taxelor vamale, externalizare ilegală de fonduri, activități ce au fost derulate prin implicarea unor terți, se precizează în comunicat.

Potrivit anchetatorilor, coordonarea activităților ilegale la nivelul Capitalei și al altor județe era realizată de către membrii grupării cât și de persoane interpuse, fiecare având un rol bine determinat și utilizând o gamă extrem de diversificată de metode, pentru îndeplinirea scopurilor propuse, acțiuni care au avut ca efect imediat slăbirea încrederii și siguranței civice, prin folosirea unor acte de corupție, violență, șantaj, reușind să prejudicieze bugetul consolidat al statului.

Totodată, arată DGIPI, modalitățile folosite constau în importul de mărfuri produse în China, folosindu-se cu precădere serviciile anumitor comisionari vamali și cointeresarea materială a organelor de control, cu scopul favorizării operațiunilor de contrabandă, eludarea taxelor vamale și a prevederilor legale cu privire la drepturile de autor. Ulterior, sumele obținute erau reinvestite, prin alte firme cu acționariat chinez, pentru achiziționarea unor mărfuri de pe piața românească.

Mai mult, arată DGIPI, cei patru au fost implicați în activități de culegere de informații pe teritoriul României, în domeniul economic, context ce a favorizat constituirea și consolidarea grupului infracțional.