Patru jandarmi condamnați cu suspendare după ce au bătut un bărbat au fost trecuți în rezervă

Publicat: 01 02. 2013, 12:02
Actualizat: 04 02. 2019, 18:59

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj, Isaia Micle, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că patru jandarmi au fost trecuți în rezervă, după ce au fost condamnați, în 29 ianuarie, de Curtea Militară de Apel București, la 11 luni de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă.

„Instanța respectivă i-a găsit vinovați că, în 2010, au amenințat și au agresat fizic un cetățean din comuna Agrij. Potrivit legislației în vigoare, cadrele militare în activitate, condamnate prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la pedeapsa închisorii cu suspendarea executării, sunt trecute în rezervă sau direct în retragere din oficiu”, a explicat Isaia Micle.

Potrivit sursei citate, incidentul în care cei patru l-au bătut pe acel om a avut loc în noiembrie 2010, când jandarmii au fost chemați la un bar din comuna Agrij pentru a aplana un conflict. Ulterior, cel bătut a depus plângere împotriva celor patru jandarmi.

„Urmărirea penală împotriva celor patru jandarmi ai IJJ Sălaj a început în noiembrie 2010, după ce bărbatul din Agrij a depus o plângere la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj-Napoca. În urma cercetărilor efectuate de procurori, jandarmii, cu vârste cuprinse între 29 și 35 de ani, au fost trimiși în judecată pentru purtare abuzivă. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Militar Cluj-Napoca”, a spus Isaia Micle.

Potrivit sursei citate, în urma judecării procesului, cei patru jandarmi au fost găsiți vinovați, însă au atacat decizia la Curtea Militară de Apel București.

„Cei patru inculpați au fost condamnați de instanța clujeană pentru purtare abuzivă, însă aceștia au făcut recurs împotriva soluției date de magistrați. Recursul a fost judecat la Curtea Militară de Apel București. În urma deciziei date de magistrații instanței superioare, cei patru inculpați au fost găsiți vinovați și condamnați la 11 luni de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracțiunii de purtare abuzivă”, a afirmat Isaia Micle.

Potrivit sursei citate, din cei patru jandarmi trecuți în rezervă, cel cu cea mai mică vechime în muncă era încadrat în cadrul IJJ Sălaj de patru ani și șase luni, în timp ce jandarmul cu cei mai mulți ani lucrați în cadrul IJJ Sălaj a fost angajat timp de 13 ani și zece luni.

Primarul comunei Agrij, Pamfil Berar, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că își amintește de incidentul din 2010, când cei patru jandarmi au fost chemați pentru aplanarea unui conflict.

„Îmi amintesc că, la finele anului 2010, un cetățean a fost bătut de jandarmi într-un local public din comună, aceștia din urmă fiind solicitați să intervină la un scandal iscat în local. Nu cunosc, însă, motivul pentru care reprezentanții legii au ajuns să-l bată pe localnic”, a spus edilul.