Patrula Călare a Municipiului București va fi prezentă în trei parcuri ale Capitalei

Publicat: 05 10. 2012, 17:31
Actualizat: 08 02. 2019, 03:48

Potrivit reprezentanților Poliției Locale a Municipiului București, 24 de echipaje – unități călare – pregătite în menținerea ordinii și liniștii publice vor sprijini polițiștii locali în combaterea faptelor antisociale și aplanarea violențelor.

Patrula Călare a Municipiului București va acționa în marile parcuri ale orașului, în principal în Herăstrău, Tineretului și Carol.

Potrivit sursei citate, patrulele călare au fost introduse după ce în marile parcuri ale Capitalei au crescut faptele cu violență, dar și după ce „mii de bucureșteni au cerut, în scris”, prezența unităților călare care să le asigure liniștea pe străzile municipiului.

Pentru achiziționarea serviciului de patrulare cu cai, a fost organizată o licitație, la care s-a prezentat societatea Fandax Group SRL,”singurul reprezentat în SEAP cu acest gen de servicii”.

Reprezentanții Poliției Locale precizează că unitățile călare vor purta uniforme pe care va fi inscripționată titulatura „Patrula Călare a Municipiului București”, vor avea atribuții în sprijinirea polițiștilor locali, însă nu vor putea da amenzi.

Pe lângă patrularea în sprijinul agenților locali, Patrula Călare a Municipiului București va identifica cerșetori, copii lipsiți de supravegherea părinților și persoane fără adăpost, pe care le vor preda serviciilor publice de asistență socială.

„Având în vedere că parcurile Bucureștiului însumează peste 180 de hectare, patrulele călare vor putea acoperi cu ușurință zonele respective”, mai precizează sursa citată.

De asemenea, dacă va fi solicitată, Patrula Călare a Municipiului București va participa, împreună cu alte autorități competente, la asigurarea liniștii și ordinii publice cu ocazia mitingurilor, marșurilor, demonstrațiilor sau a acțiunilor de pichetare.

Totodată, prin Patrula Călare a Municipiului București, Capitala se aliniază marilor metropole ale Europei care folosesc unitățile hipo pentru menținerea ordinii publice, mai precizează sursa citată.

Anul trecut, Poliția Locală a Capitalei a fost în centrul unui scandal după ce reprezentanții PDL în Consiliul General al Municipiului Buucrești (CGMB) l-au acuzat pe primarul general Sorin Oprescu și pe șeful Poliției Locale, Ion Țincu, că au semnat contracte ilegale cu o firmă privată de bodyguarzi, pentru ca bucureștenii să fie păziți de aceștia.

Consilierul Ion Gâf Deac a spus că o patrulă de călăreți formată din bodyguarzi a defilat sub Arcul de Triumf, iar acești bodyguarzi ai unei firme private au dat amenzi cetățenilor, ceea ce este ilegal, fiind constituită o comisie de anchetă. Deac a adăugat că toate contractele încheiate și aprobate de Oprescu cu respectiva firmă sunt ilegale.

Consilierul PDL a mai spus că directorul general Ion Țincu a aprobat mai multe achiziții cu încălcări grave ale legii achizițiilor.

Ulterior, Poliția Locală a precizat că Deac a transmis informații false privind achiziționarea de către Poliția Locală a unor produse la prețuri de zeci de ori mai mari decât prețul pieței, fără a prezenta vreo probă, putând fi acuzat de dezinformare.