Pedepse mai blânde pentru patru interlopi condamnați pentru șantaj și lipsire de libertate

Publicat: 04 02. 2015, 16:56

Judecătorii Curții de Apel Brașov au decis diminuarea pedepselor în cazul interlopilor Costică Onicel, Nicolae Valentin Dorobanț, Ștefan Chețea și Adrian Cotos, membri ai unei grupări care se ocupa de infracțiuni informatice, fraude cu cărți de credit, precum și de infracțiuni de violență sau contra patrimoniului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, Costică Onicel a primit o pedeapsă de șase ani și zece luni de închisoare pentru infracțiuni de lipsire de libertate și șantaj, față de opt ani, cât primise inițial în urma deciziei Tribunalului Brașov din 28 mai 2012. Nicolae Dorobanț a primit trei ani și nouă luni de închisoare pentru aderare la un grup infracțional, față de cinci ani cât primise inițial, iar Ștefan Chețea a primit cinci ani și patru luni de închisoare, față de opt ani. Cel de-al patrulea inculpat, Adrian Cotos, a primit o pedeapsă de patru ani și șase luni de închisoare, față de opt ani, cât primise inițial, la care instanța a adăugat un spor de trei ani și șase luni închisoare, urmând ca inculpatul sa execute în final pedeapsa principală de opt ani de închisoare.

Decizia Curții de Apel Brașov este definitivă.

Poliția Județeană Brașov a anunțat, miercuri, într-un comunicat, că doi dintre condamnați – Costică Onicel și Nicolae Dorobanț – au fost depistați în municipiul Brașov, ei fiind reținuți de polițiști și încarcerați la Penitenciarul Codlea, ceilalți doi nefiind încă găsiți.

În 27 aprilie 2011, procurorii DIICOT Brașov au făcut 22 de percheziții vizând o grupare infracțională constituită din 16 persoane și coordonată de către Ștefan Chețea, din Brașov și Radu Cristian Roșca, din București, cunoscut ca lider al „clanului sportivilor”.

Activitatea infracțională a grupăriiera structurată pe două paliere infracționale, membrii rețelei ocupându-se de infracțiuni informatice, fraude cu cărți de credit, precum și de infracțiuni de violență, lipsire de libertate și șantaj, în vederea obținerii unor importante sume de bani.

Astfel, potrivit procurorilor DIICOT Brașov, în noaptea de 28 spre 29 ianuarie 2011 una dintre victimele grupării a fost sechestrată timp de mai multe ore la locuința lui Adrian Cotos. Victima a fost bătută, electrocutată și chiar strangulată de inculpați pentru a o determina să le plătească suma de 25.000 de euro. O altă victimă a fost amenințată cu un pistol și lovită în mod repetat, în timp ce se afla în locuința sa, pentru a plăti suma de 30.000 de euro.

De asemenea, membrii grupării s-au implicat și în activități de skimming și de montare a unor dispozitive artizanale pentru controlul jocurilor electronice de tip „video multigame HOT SPOT”, în acest scop gruparea infracțională din Brașov apelând la liderii „grupării sportivilor” din București. În februarie 2011, prin montarea și folosirea unui astfel de dispozitiv la un aparat de jocuri instalat în incinta unui bar din Brașov, Ștefan Chețea a generat un câștig de 12.000 de lei.