PEDEPSIȚI de un episcop pentru că nu s-au dus la REFERENDUM: Și-a BĂTUT JOC de noi. Am așteptat de atâta vreme sfințirea bisericii

Publicat: 20 10. 2018, 19:33

La finalul slujbei de sfinție a bisericii din satul ialomițean Păltiniș, episcopul Sloboziei și Călărașilor, Vincențiu Grifoni, a interzis oamenilor veniți inclusiv din mai multe sate din apropiere să intre în altar, deoarece invalidarea referendumului pentru familie aduce „o rană dureroasă așezământului” și „o perioadă de doliu„.

„Să vindecăm această rană. Această rană dureroasă a așezământului, care e Sfânta Biserică, având în vedere această perioadă de doliu și de suferință, de durere, astăzi nu se va intra în Sfântul Altar, ci îl vom lăuda pe Dumnezeu din fața Catapetesmei. Fiind o perioadă de doliu, nu se intră în Sfântul Altar”, a spus episcopul în fața enoriașilor.

Revolta credincioșilor, care au așteptat zece ani pentru a participa la slujba de sfințire a bisericii din sat, e cu atât mai mare, cu cât așezământul este refăcut din banii lor. Pentru ei, evenimentul este extrem de important, mai ales pentru că după slujba de sfințire, conform regululor bisericești, și femeile au voie în altar.

„Asta era problema, că nu a fost lumea la vot, la referendum. Credeam că a murit vreun părinte al lor și de-aia trebuie să ținem doliu la biserică. Să le fie rușine!„, spunea o femeie cu un copil în brațe.

„Credința e credință, referendumul e referendum. Ce treabă aveam noi, ce eram noi vinovați că nu s-a dus lumea la referendum?”, întreabă un alt localnic.

Sătenii și-au exprimat nemulțumirea în cor și nu au acceptat deloc argumentul episcopului: „Toată lumea e supărată. Noi am așteptat de atâta vreme sfințirea bisericii și acuma… Așa trebuia, să intrăm în altar. Și-a bătut joc de noi. A venit multă lume străină, din alte sate și e păcat că oamenii s-au deplasat și au venit”.

„Toată lumea a dat bani, a dat și mâncare, a dat tot ce ne-a cerut!”

„Să ne spună că e biserica în doliu… păi, de ce a mai venit și a sfințit-o? Cum să fie în doliu?

Sute de oameni, unii veniți de la zeci de kilometri distanță, au participat la resfințirea bisericii. Lucrările de renovare și de refacere a picturilor au durat aproape 10 ani, iar cheltuielile au fost suportate de către credincioși.