Pelerinii stau câte 20 de ore la coadă ca să se închine la moaștele Sfintei Parascheva la Iași

Publicat: 13 10. 2019, 16:30

This browser does not support the video element.

Miroase a busuioc și a tămâie în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași, pe unde deja au trecut peste 70.000 de persoane. Sute de oameni ascultă slujbele și citesc cărți de rugăciuni chiar pe treptele catedralei, iar în fiecare oră aproximativ 1.200 de persoane trec pe la racla cu moaștele sfinte. Spre baldachinul unde a fost așezată spre închinare Cuvioasa Parascheva sunt îndreptați ochii tuturor. Pe ultima parte a traseului pelerinilor, de când pășesc în curtea bisercii, fețele celor care așteaptă par dintr-o dată mai senine.

Pentru unii au trecut 20 de ore de când s-au așezat la rând. Iar timpul petrecut la racla cu moaștele sfinte este atât de scurt. În mai puțin de un minut, pelerinii se închină, sărută racla și ating diverse obiecte de ea. Iar mai apoi, cei mai mulți ies cu ochii în lacrimi.

O tânără din Suceava a coborat plângând din baldachin. Și-a luat busuioc și flori sfințite și le va așeza acasă, la colțul unei icoane. E prima dată când vine la Iași, iar întâlnirea cu Sfânta Parascheva nu o va uita prea curând.

„A fost foarte frumos. Am ajuns aseară la ora 2. Așa am simțit, că trebuie să vin. Cred și sper că, de hram, Sfânta face minuni, sperăm în minuni, cu siguranță va face”, a spus tânăra.

Pe Parascheva am găsit-o la zeci de metri de curtea catedralei. S-a așezat la rând sâmbătă după-amiază. E din Movileni, din județul Iași, și i-a adus Cuvioasei un buchet de trandafiri albi.

„Am ajuns ieri după-amiază la 4. Nu e nimic, Sfânta Parascheva ne ajută. Vin de când eram mică, de la trei ani, m-a adus mămica și mă ducea în brațe. Și după aceea am avut un băiețel, l-a adus bunica și pe băiețel, acum el … l-am pierdut de doi ani, a murit într-un accident în Germania. Sfânta Cuvioasă o să ne ajute și pe noi, și pe copilași. Vin permanent, că ne ajută. Ne dă putere, nu suntem obosiți”, a povestit femeia.

Alți doi credincioși, tot din Iași, s-au așezat la rând sâmbătă seară la ora 8. Chiar dacă sunt ieșeni și pot veni oricând să se închine în liniște la moaștele Cuvioasei, sunt și ei pelerini, acum când e ziua Sfintei.

„16-18 ore avem, cam așa. Eu zic că merită, altfel nu am mai sta la rând. Aș putea să vin în cursul săptămânii de câte ori vreau, dar dacă e ziua ei, apăi să o repectăm așa cum se cuvine. Mâine e ziua ei”, a explicat unul dintre ei.

Tot cam de atunci așteaptă și o femeie din Hârlău, județul Iași.

„Cam obosită. De aseară de la 8 aștept. E al patrulea an de când vin, dar am mai venit și în timpul anului că sunt aproape. I-am adus floricele și un acatist și cam atât. În ultimii ani chiar m-a ajutat, chiar s-a cunoscut, chiar m-a ajutat. Orice m-am rugat la dânsa a fost cu folos”, a mărturisit femeia.

Cecilia nu are cum să stea și mâine la slujbă, trebuie să ajungă acasă, la Satu Mare. Deși abia mai poate sta în picioare, continuă să meargă încet către raclă. A venit cu fiica, ginerele și cei trei nepoți să se închine și la Cuvioasa. A mai fost în pelerinaj în țară și la Mormântul Sfânt, dar aici s-a întors pentru că în clipele petrecute la baldachin a simțit că primește putere.

„Multe lucruri bune în viață, după ce am plecat de aici. Dar trebuie să și crezi. Adică, cel puțin noaptea nu se încurcă cu ziua, trebuie să credem că este un Creator deasupra, el ne-a creat, el ne-a dat viață, el ne-o ia când dorește. Dacă vrea să mă ia de aici, de aici mă ia. Viața asta nu e a noastră. Nu e nimic al nostru pe pământul ăsta, ni le-a dat să le folosim, să lucrăm, dar nu e al nostru nimic. Și de multe ori dăm importanță la astea lumești mai mult. Dar probabil că și eu când am fost tânără altfel am gândit”, a spus Cecilia.

Deși coada se întinde pe mai mult de trei kilometri, lumea continuă să vină, mai ales că se spune că noaptea dintre 13 spre 14 octombrie este cea mai importantă din acest hram, fiind noaptea în care Cuvioasa face minuni.