Percheziții în Mehedinți și Arad, într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de 3 milioane euro

Publicat: 17 07. 2015, 08:38

Una dintre percheziții se desfășoară la Strehaia (județul Mehedinți), iar alte patru în Arad, la locuințele unor persoane suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani, precum și la sediile societăților comerciale administrate de acestea, polițiștii urmând să pună în aplicare patru mandate de aducere, emise pe numele persoanelor respective, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit polițiștilor, în perioada 2011-2013, cele patru persoane vizate, având calitatea de reprezentanți legali (asociați, administratori, împuterniciți) ai patru societăți comerciale, ar fi pus la punct un circuit infracțional evazionist, bazat pe un sistem financiar-bancar fraudulos, în care sunt angrenate societățile controlate de ei în mod direct sau prin persoane interpuse.

„Astfel, persoanele în cauză ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor controlate mai multe facturi fiscale emise în baza unor operațiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziția de material de construcții, piese și componente auto etc.), în valoare totală de 24.000.000 de lei, pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adăugată și ar fi diminuat artificial impozitul pe profit”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Județene Mehedinți.

Ulterior, prin intermediul societăților controlate, ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume, prin efectuarea mai multor operațiuni/tranzacții financiare, constând în depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societăților.

Scopul tranzacțiilor repetate a fost acela de a disimula adevărata natură a provenienței și circulației banilor.

Prejudiciul adus bugetului general consolidat al statului este, potrivit anchetatorilor, de aproximativ 3.000.000 de euro (12.900.000 de lei).

Cazul este instrumentat de Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Județene Mehedinți, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți.