Percheziții în Portul Constanța la o grupare suspectată evaziune fiscală prin firme fantomă

Publicat: 19 10. 2012, 16:33
Actualizat: 01 04. 2019, 10:35

Polițiști ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime din IGPR și procurori DIICOT Constanța fac opt percheziții la sedii sociale din portul și din municipiul Constanța, precum și la locuințele unor membri ai unei grupări suspectate de criminalitate economico-financiară.
Potrivit unui comunicat al IGPR, grupul infracțional organizat, constituit din nouă persoane, a înființat mai multe societăți comerciale de tip „fantomă” cărora le-au subcontractat în mod fictiv o parte din lucrările de prestări servicii portuare pe care le obținea o altă societate comercială din portul Constanța, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În plus, asociații și administratorii societăților de tip „fantomă” sunt cetățeni români și străini fără ocupație, cu pregătire precară, pe al căror nume s-au derulat activitățile infracționale.

Capii grupării au încercat în acest fel să atragă răspunderea juridică asupra acestor administratori fictivi, care în realitate nu aveau cunoștință despre operațiunile comerciale ilegale desfășurate.

Astfel, gruparea a evidențiat în documentele contabile prestări de servicii și operațiuni comerciale fictive, pe care ulterior le-a prezentat ca documente justificative pentru depuneri și retrageri de numerar.

Conform anchetatorilor, există indicii că, în baza acestor documente, suspecții au obținut rambursări necuvenite de TVA și au evitat plata impozitului pe profit. Întregul prejudiciul produs urmează a fi stabilit după efectuarea expertizei contabile.
Pe numele celor nouă suspecți au fost emise mandate de aducere, aceștia urmând să fie duși pentru audieri la sediul DIICOT Constanța.