Percheziții în șapte județe, la suspecți de spălare de bani prin contul unei instituții de cult

Publicat: 04 04. 2013, 11:27
Actualizat: 03 07. 2013, 20:27

Un număr de 23 de percheziții domiciliare au loc, joi dimineață, în șapte județe, între care Mureș, Bacău, Brașov și Iași, la persoane suspectate de spălare de bani proveniți din evaziune fiscală, prin contul unei instituții de cult, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de presă al Poliției Române, polițiștii BCCO Târgu Mureș și procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureș fac 23 de percheziții domiciliare în șapte județe, la mai multe persoane suspectate că fac parte dintr-o grupare infracțională specializată în spălarea banilor proveniți din evaziune fiscală.

Astfel, în Târgu Mureș au loc nouă percheziții, în Bacău, trei, în Reghin, Brașov, Oradea și Iași, câte două, iar în Iernut, Cluj Napoca și Vaslui, câte una.

Cercetările în acest caz au început în 19 iunie 2012, când polițiști de la BCCO Târgu Mureș s-au sesizat cu privire la activitatea infracțională a grupului organizat.

Potrivit sursei citate, începând cu 19 octombrie 2010 și până în prezent, în contul bancar al unei instituții de cult au fost făcute mai multe viramente bancare, cu titlul de „sponsorizare”, în valoare totală de 914.000 de lei.

Banii proveneau din contul bancar al unei societăți comerciale din Brașov și erau virați mai departe în contul mai multor persoane fizice, identificate ca fiind angajați ai societății comerciale în cauză, suma totală virată în conturile angajaților fiind de 781.895 de lei.

În urma cercetărilor s-a stabilit că respectivul cont bancar a fost folosit doar pentru încasarea sumelor primite din contul societății comerciale cu titlul de „sponsorizare” și distribuirea acestor sume către diferite persoane fizice.

Au fost identificați 17 angajați ai societății în cauză, care au încasat în conturile bancare personale diferite sume, direct din contul bancar al instituției de cult, cu indicații precum „achiziție tablă”, „cherestea”, „contravaloare tablă”, „contravaloare răsaduri”, „contravaloare ceară”, „contravaloare muguri de pin”, „rășină” și „lemn iconostas”.

Prin activitățile infracționale desfășurate de membrii grupului infracțional, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat, fiind înregistrate cheltuieli nereale în contabilitate în sumă de 914.000 de lei, prejudiciul fiscal fiind de 292.480 de lei – impozit pe profit și impozit pe dividende.

Din analiza documentelor de la dosar, a rezultat că transferurile succesive de bani, efectuate prin aceste conturi au avut ca scop spălarea sumelor rezultate din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, respectiv a sumei de 914.000 de lei. În final, suma de 781.895 de lei a fost ridicată în numerar de cei 17 angajați din conturile personale deținute și s-a întors în posesia inițiatorilor procesului de spălare a banilor, în urma activității infracționale desfășurate de membii grupului, se mai arată în comunicat.

În acest caz, 17 persoane urmează să fie duse la audieri.