Percheziții la ASE și la locuința prodecanului Iuliu Șerbănescu, într-un dosar de corupție

Publicat: 18 07. 2014, 13:38
Actualizat: 29 07. 2014, 19:39

Poliția Română a anunțat vineri, într-un comunicat de presă, că anchetatorii au făcut trei percheziții domiciliare în București, la locuința unui profesor universitar, prodecan la o facultate din cadrul unei universități de stat din București, la biroul acestuia din cadrul facultății și la sediul unității de învățământ superior.

„În cauză sunt efectuate cercetări față de opt suspecți sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență (1), respectiv dare de mită și cumpărare de influență (7)”, a precizat Poliția Română, într-un comunicat de presă.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că prodecanul este Iuliu Cosmin Șerbănescu, de la Facultatea Finanțe Bănci, locuința acestuia și biroul de la ASE fiind percheziționate.

Conform surselor citate, Șerbănescu ar fi luat de la studenți între 400 de lei și 500 de euro, pentru lucrări de licență. Șerbănescu mai este suspectat și de faptul că intervenea pe lângă comisia de licență pentru ca studenții de la care ar fi luat bani să ia examenul.

Poliția Română a mai arătat că în acest caz au fost emise și vor fi puse în aplicare opt mandate de aducere, pe numele persoanelor suspectate.

Potrivit Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ), cadre didactice universitare sunt suspectate că, în perioada iunie – iulie, ar fi cerut și primit bani de la studenți, pentru a-i ajuta să promoveze examenele de an și cel de licență.

„Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție efectuează cercetări într-o cauză penală față de cadre didactice universitare sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență, existând suspiciuni că, în cursul lunilor iunie – iulie a.c., ar fi solicitat și primit bani de la studenți pentru a le facilita promovarea unor examene de an, inclusiv a examenului de licență”, se arată într-un comunicat de presă al PICCJ.

La percheziții participă 18 ofițeri ai Direcției de Investigare a Fraudelor, trei specialiști ai Institutului Național de Criminalistică și o echipă SIAS, sub coordonarea procurorului de caz din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Acțiunea este sprijinită de Serviciul Român de Informații.