Percheziții la o grupare de crimă organizată. Victimele, spionate și șantajate

Publicat: 27 06. 2017, 09:08
Actualizat: 05 06. 2018, 20:05

Infracțiunile investigate sunt: tâlhărie în formă calificată, șantaj, furt calificat, înșelăciune, mărturie mincinoasă și contrabandă cu țigarete.

„La indicațiile liderului, membrii grupării organizau veritabile acțiuni de cunoaștere a victimelor, pe care le urmăreau vreme îndelungată, inclusiv prin montarea, pe autoturismele acestora, a unor echipamente de localizare, pentru a le cunoaște obiceiurile, familia și locurile frecventate. Informațiile astfel obținute erau utilizate fie pentru șantajarea victimelor (nevoite să satisfacă pretențiile financiare ale membrilor grupării, pentru nu suferi anumite consecințe păgubitoare), fie pentru cunoașterea exactă a momentului în care urma să fie comisă infracțiunea (de exemplu, când victimele erau plecate de acasă – în cazul infracțiunii de furt; a locului unde se aflau victimele – în cazul infracțiunii de tâlhărie)”, transmite DIICOT.

Procurorii susțin că grupul ar fi fost constituit în cursul lunii mai 2016, inițial fiind format din patru oameni, aderând ulterior și alte persoane, preocuparea inițială fiind șantajul. Fiecare membru ar fi avut rol bine stabilit, existând chiar și „reguli de comportare specifice unei unități structurate”, explică anchetatorii.

„Corelativ atragerii de noi membrii, liderul grupării a început planificarea comiterii unor noi infracțiuni (contrabandă, contrabandă asimilată și trafic de migranți), acesta punând la cale trecerea frauduloasă a frontierei de stat dintre Bulgaria și România a mai multor persoane, precum și procurarea și comercializarea de țigări provenite din contrabandă. Sub acest aspect, membrii grupării au recurs inclusiv la sustragerea acestor mărfuri de la cei care le dețin ilicit, unele fapte fiind comise inclusiv prin acte de violență fizică, mizând pe imposibilitatea acestora de a reclama furtul unor bunuri deținute în mod nelegal”, precizează DIICOT.

În acest sens, ar fi fost recrutați mai mulți cetățeni români și străini (de origine bulgară, ucrainiană și sârbă). Ulterior, gruparea s-ar fi extins și către comiterea unor infracțiuni contra patrimoniului (furt, tâlhărie, înșelăciune) „recrutând, și în acest caz, noi membri, ale căror calități și „specializări” erau necesare pentru a asigura reușita deplină a planurilor sale infracționale, minuțios concepute”, mai explică procurorii.

„Cercetările efectuate au relevat că gruparea infracțională era organizată în baza principiului subordonării ierarhice, decizia comiterii unei infracțiuni aparținând de fiecare dată liderului grupului care stabilea participanții la săvârșirea faptei și rolul, în detaliu, al fiecăruia dintre ei”, susține DIICOT.

19 persoane vor fi audiate la sediul DIICOT.