PERFORMANȚĂ. Simona Maierean, prima femeie pilot comandant de aeronavă în cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic din Europa

Publicat: 26 06. 2020, 17:26
Actualizat: 06 04. 2021, 20:27
Locotenent-comandorul Simona Maierean, pilot pe aeronave de tip C-17 Globemaster III – Sursa: Arhiva personală

Locotenent-comandorul Simona Maierean, pilot pe aeronave de tip C-17 Globemaster III în cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic (Strategic Aircraft Capability – SAC) din Baza Aeriană Papa din Ungaria, a devenit, începând de joi, prima femeie din Europa care a obținut certificarea de pilot comandant de aeronavă din Grupul de Transport Aerian Strategic al SAC, a anunțat, vineri, Ministerul Apărării Naționale.

La numai 24 de ani, lt.cdor Maierean a scris istorie în Forțele Aeriene Române fiind prima femeie – pilot de vânătoare din România și la 33 de ani devine copilot pe aeronava C-17 Globemaster în cadrul Strategic Aircraft Capability la baza din Ungaria, potrivit MApN.

La manșa aeronavei care a adus 100.000 de combinezoane în România

În urmă cu două luni s-a aflat la manșa aeronavei C-17 Globemaster și după o misiune care a presupus aproximativ 40 de ore de zbor, a adus în țară 100.000 de combinezoane, în cadrul celui de-al treilea transport aerian umanitar cu echipamente medicale din Coreea de Sud.

Pilotul român Simona Măierean, membru al echipajului, adresându-se audienței la sosirea celui de-al treilea transport aerian cu echipamente medicale din Coreea de Sud, în aprilie – Sursa: MApN -Laurențiu Turoi

Costurile misiunii de zbor au fost acoperite de Statele Unite în sprijinul Guvernului României.

„Trebuie să ştii ce vrei și să-ţi asumi toate deciziile pe care le iei, să nu te opreşti la primul obstacol. În momentul în care ai un vis, îţi evaluezi realistic posibilităţile, îți asculți vocea interioară și mergi mai departe”, a spus locotenent-comandorul Simona Maierean.

Locotenent-comandorul Simona Maierean a absolvit Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” în anul 2007, a obținut brevetul de pilot militar în anul 2008 la Școala de Aplicație „Aurel Vlaicu”, Boboc,  și a fost repartizată la Baza 86 Aeriană Fetești.

În anul 2012 a decis trecerea pe aeronavele de transport și devine pilot pe aeronava C 27 J Spartan la Baza 90 Transport Aerian Otopeni. Începând cu anul 2017, Simona face parte din Grupul de Transport Aerian Strategic (Heavy Airlift Wing) din cadrul programului Strategic Aircraft Capability.