Pericolul ascuns din spatele lămpilor UV pentru uscarea manichiurii cu gel. Ce au descoperit cercetătorii americani

Publicat: 19 01. 2023, 22:05
Sursă Foto - Avantaje.ro

După ce mai multe studii au arătat, de-a lungul timpului, că expunerea la radiaţiile UV folosite la solar poate fi nocivă, cercetătorii pun pe gânduri femeile care obișnuiesc să își facă manechiura cu ajutorul lămpilor UV. Iată despre ce e vorba.

Oamenii de știință susțin că, după folosirea frecventă a lămpilor de uscare a ojei din saloanele de manichiură pot apărea modificări la nivelul pielii, iar riscul de cancer este mai mare.

Cercetătorii de la Universitatea California din San Diego au studiat lămpile UV folosite la uscarea unghiilor date cu gel.

Tot ei au constatat că utilizarea lor pentru o singură repriză de 20 de minute a dus la moartea şi a 30% dintre celulele de pe pielea expusă.

Trei expuneri consecutive de câte 20 de minute au provocat moartea a 70% dintre celule.

De asemenea, au apărut leziuni care au dus la mutații ce pot fi observate în cazul cancerului de piele.

Medicii români și-au spus și ei părerea referitor la studiul cercetătorilor din San Diego.

„Pe partea de lămpi utilizate în manichiura lucrurile sunt destul de neclare, nu sunt încă suficiente studii efectuate, sunt cazuri raportate de pacienţi care au dezvoltat cancere de piele după utilizarea repetată pe timp îndelungat a acestor dizpozitive.

Pe termen scurt sunt bine tolerate, pe termen lung pielea expusă e posibil să prezinte pete pigmentare, uneori pete roşii, leziuni aspre la atingere, ulceraţii, ca o rană ce nu se vindecă”, a spus medicul specialist dermatolog Anca Stanciu.

„Riscul de cancer poate crește foarte mult”

În general, aceste lămpi folosesc un anumit spectru de lumină UV, 340-395 nanometri, pentru a întări substanțele chimice utilizate în manichiura cu gel.

„Pătrund mult mai adânc în piele, ele nu stimulează producția de melanină în schimb o oxidează.

Efectul poate fi destul de periculos. Celulele care sunt în piele în momentul în care interacționează cu radiația UV, de obicei este atacat ADN-ul și atunci sunt produse nişte procese care fac ca acest ADN să se distrugă, nu mai are structura inițială.

În celule există enzime de autoreparare, dar dacă puterea de iradiere este foarte mare, nu au timp să recreeze ADN-ul inițial și o parte din aceste celule pot deveni fie canceroase fie mor ca atare”, a mai spus Aurelian Cristian Boscornea.

Studiile arată că şi mai periculoasă este expunerea întregului corp la radiațiile UV de mare intensitate, așa cum se întâmplă în saloanele de bronzare, potrivit Protv.

Organizaţia mondială a sănătăţii încadrează efectului radiaţiilor pentru bronz artificial în aceeaşi categorie cu azbestul şi tutunul.

„Riscul de cancer poate creşte foarte mult, estimativ 59% mai crescut riscul de cancer la piele pentru saloanele de bronzare datorită faptului că doza de radiații uv puterea de radiere e mult mai mare decât ce se întâmplă normal la bronzarea la lumina solară”, a spus Aurelian Cristian Boscornea, fizician.

Totodată, pe piață există mănuși speciale pentru protejarea mâinilor în timpul uscării în lampa UV.

Însă din saloanele de la noi, de cele mai multe ori, acestea lipsesc.

Medicii recomandă totodată folosirea unei creme pentru mâini cu protecţie solară maximă înainte de a merge la manichiură.