Persoanele cu mască pot fi recunoscute. O companie din Japonia a dezvoltat un sistem de recunoaștere facială cu o precizie de 99,9%

Publicat: 07 01. 2021, 15:51
Actualizat: 06 04. 2021, 15:13
Persoanele cu mască pot fi recunoscute. O companie din Japonia a dezvoltat un sistem de recunoaștere facială cu o precizie de 99,9% / Sursă Foto: Pixabay - Caracter Ilustrativ

Japonezii de la NEC, care creează sisteme de recunoaștere facială, au lansat o tehnologie care poate identifica oamenii chiar și în momentele în care poartă măști. Noua tehnologie este foarte necesară în contextul pandemiei, care impune purtarea măștilor sanitare, spun dezvoltatorii.

„Nevoile au crescut și mai mult în contextul pandemiei”

Compania de tehnologie lucrase deja la un sistem care să răspundă nevoilor persoanelor alergice care poartă măști – o practică obișnuită în Japonia – când pandemia COVID-19 a determinat-o să accelereze dezvoltarea.

„Nevoile au crescut și mai mult în contextul pandemiei, deoarece starea de urgență a continuat mult timp, așa că am introdus această tehnologie pe piață”, a afirmat, pentru Reuters, Shinya Takashima, asistent manager al diviziei de platforme digitale NEC.

Sistemul analizează părțile feței care nu sunt acoperite, cum ar fi ochii, fruntea, pentru a verifica identitatea persoanei.

Verificarea durează mai puțin de o secundă

Verificarea durează mai puțin de o secundă și are o rată de precizie mai mare de 99,9%, spune NEC.

Înainte de pandemia de coronavirus, algoritmii de recunoaștere facială nu reușeau să identifice 20-50% din imaginile persoanelor care purtau măști, conform unui raport al Institutului Național de Standarde și Tehnologie, dar până la sfârșitul anului 2020, nivelul de precizie a fost mult îmbunătățit.

Noul sistem a fost pus în vânzare în octombrie, iar printre clienți se numără Lufthansa și Swiss International Airlines.

Activiștii îndeamnă UE să interzică recunoașterea facială live în spațiile publice

Activistii pentru drepturile digitale din cinci țări europene au lansat în luna noiembrie o campanie pentru a scoate în evidență utilizarea din ce în ce mai mare a recunoașterii faciale și a altor tehnologii de identificare biometrică pe tot continentul, despre care spun că vor supraveghea în masă, la o scară fără precedent.

„Vrem să ne exprimăm în fața liderilor UE și a liderilor naționali – astfel încât aceștia să nu mai poată ignora această problemă”, a declarat pentru Politico – Ella Jakubowska, responsabil pentru politici și campanii la grupul de advocacy European Digital Rights (EDRi).