Persoanele inculpate pentru evaziune scapă de jumătate din pedeapsă doar dacă achită prejudiciul

Publicat: 16 03. 2017, 21:55

„Admite sesizarea formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Penală, în dosarul nr. 9131/2/2011*, prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: „dacă art.10 alin.1 din Legea nr.241/2005, în forma în vigoare până la data 1 februarie 2014, reglementează o cauză de nepedepsire/reducere a limitelor de pedeapsă cu caracter real sau personal „. Stabilește că dispozițiile art.10 alin.1 din Legea nr.241/2005, în forma în vigoare până la data 1 februarie 2014, reglementează o cauză de nepedepsire/reducere a limitelor de pedeapsă cu caracter personal”, se arată în decizia dată miercuri instanța supremă.

Decizia instanței supreme este pusă în aplicare de toate instanțele după publicarea în Monitorul Oficial.

„Infracțiunile de evaziune fiscală, prin care agenții comerciali se sustrag de la plata obligațiilor fiscale, se întâlnesc foarte des în practica judiciară. Statul este interesat nu doar de condamnarea infractorilor, ci și de recuperarea prejudiciului. De aceea se prevede că dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la primul termen de judecată, inculpatul achită prejudiciul, atunci pedeapsa i se va reduce la jumătate. Deseori, în astfel de cauze sunt implicate mai multe persoane: administratorii, contabilii etc. Or, dacă unul singur ar fi plătit tot prejudiciul, nu se știa dacă tuturor și se va reduce pedeapsa sau numai celui care a făcut efortul financiar. Mai mult, întrucât acest beneficiu nu i se aplica celui care a mai săvârșit în ultimii 5 ani o altă faptă cu pedepsele reduse, s-a ajuns la aberația că dacă acest inculpat ar fi acoperit totuși paguba, lui nu i se reducea pedeapsa, dar cei care au participat cu el la comiterea infracțiunii ar fi beneficiat de reducere, deși nu au contribuit la recuperarea prejudiciului. Acum, Curtea Supremă lămurește cu efect obligatoriu că numai cel care contribuie la recuperarea prejudiciului, în termenul legal, va beneficia de reducerea pedepsei”, a explicat pentru MEDIAFAX judecătorul Cristi Danileț.

Sesizarea a fost făcută într-o cauză de evaziune fiscală aflată în faza de apel pe rolul instanței supreme. Problema a fost adusă în discuție de procurorii de la Parchetul General, care au cerut judecătorilor să reglementeze această situație.