PESTA PORCINĂ a ajuns și în județul Buzău. Anunțul autorităților

Publicat: 02 09. 2018, 11:52
Actualizat: 02 10. 2018, 15:30

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabriel Cozma, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că duminică dimineață a ajuns de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București buletinul care confirmă prezența virusului de pestă porcină africană în județ.

Cele două focare, care au legătură între ele, au fost descoperite în localitățile Lunca și Pănătău, din comunele Pătârlagele și Pănătău.

Autoritățile bănuiesc că virusul a fost adus din Tulcea.

„În Pănătău locuiește o doamnă la care a venit tatăl în vizită, el fiind din Tulcea, unde este focar PPA”, a declarat Cozma.

Potrivit acestuia, femeia a sacrificat un porc și a dus din carne și mamei sale, care locuiește în Lunca, unde s-a confirmat cel de-al doilea focar.

„Cel mai probabil virusul a fost adus din Tulcea”, a adăugat Cozma.

Potrivit acestuia, în comuna Pănătău au fost sacrificați doi porci pentru prelevarea de probe. De asemenea, au fost prelevate probe de la un al treilea animal, dintr-o gospodărie învecinată.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău a precizat că au fost instituite filtre de dezinfecție la ieșirea din cele două gospodării unde au fost înregistrate focarele și pe străzile unde se află locuințele.