Pesta porcină africană face ravagii. Alți 24.000 de porci vor fi uciși în Bulgaria. În România, avem un nou focar de PPA în Bacău

Publicat: 06 01. 2020, 10:33

Focarul este primul reapărut într-o fermă industrială după cel din august 2019, atunci când virusul a decimat șeptelul suin din șase maternități suine bulgare. La acea dată, potrivit Reuters, autoritățile veterinare au sacrificat 130.000 de porci.

Virusul a fost detectat de această dată la o fermă din satul Nikola Kozlevo din regiunea Shumen, anunță agenția pentru siguranță alimentară.

În contrapartidă, și în România, prezența PPA a fost confirmată de un laborator veterinar din Bacău, în două gospodării situate în vestul localității Grivița.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Galați s-a întrunit duminică și a aprobat planul de măsuri.

Concret, s-a decis eutanasierea preventivă a tuturor suinelor, iar echipele de veterinari se apucă de treabă începând de luni.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit astăzi, 05.01.2020, și a aprobat planul de măsuri la confirmare în zona de protecție și cea de supraveghere, ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în cele două gospodării din localitatea Grivița. Astfel, s-a decis eutanasierea preventivă a celor 474 de porci aflați în cele 174 de gospodării, distrugerea cadavrelor și ecarisarea teritoriului, precum și aplicarea măsurilor de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. Pentru lichidarea rapidă a focarului, membrii comisiei de evaluare au fost convocați în data de 06.01.2020, ora 08.30, la sediul Primăriei comunei Grivița”, au anunțat reprezentanții Prefecturii Galați, citați de Mediafax.

Conform sursei citate, dacă în actele Prefecturii sunt aproape 500 de porci, în cotețele gălățenilor din Grivița au mai rămas foarte puține animale.

Informațiile cele mai recente ale Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), din data de 31 decembrie 2019, relevă că pesta porcină africană (PPA) evolua în 237 de localități din 24 de județe, cu un număr de 626 de focare (dintre care 12 focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații de tip A).

Numărul focarelor active a scăzut cu 44 de la precedenta actualizare. În alte 12 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 543.621 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.447 de cazuri la mistreți.