Peste 120 de medicamente ar putea dispărea de pe piață anul acesta

Publicat: 10 02. 2016, 11:54

Pacienții cu boli cardiovasculare vor fi cei mai afectați de noua metodologie de calcul al prețului la medicamente, arată studiul producătorilor internaționali de medicamente, anunță televiziunile de știri.

Practic, de la 1 iulie, ar putea să dispară de pe piață 28 de terapii originale pentru boli de inima, dar și 19 pentru afecțiuni neurologice, urmate de cele pentru endocrinologie și oncologie. Pentru unele nu există încă variante de înlocuire.

„E vorba de aplicarea noului ordin de prețuri la medicamente care dacă este aplicat în versiunea care există în momentul de față ar duce la setarea unui nou minim european al prețurilor la medicamente, companiile fiind nevoite să le retragă de pe piață datorită faptului că România este țară de referință pentru multe alte țări din UE,”, a explicat președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Călin Gălășeanu.

Companiile nu acceptă o nouă micșorare cu 35% a unor prețuri, iar presiunea este deja resimțită de câteva luni printr-o criză a anumitor medicamente.

„Fiind mai ieftine, se produce fenomenul de export paralel. Sunt vândute de pe piața românească, preluate de anumiți distribuitori și duse pe piețe internaționale. Preferăm să plătim ceva mai mult, dar să găsim medicamentul. Acum, oricum plătim mult mai mulți bani pentru că trebuie să mergem în Ungaria, în Bulgaria, în Austria, în Germania”, a declarat Vasile Barbul de la Asociația Națională pentru Protecția Pacienților.

Producătorii internaționali propun autorităților să stabilească un preț minim european pentru un tratament fie că e vorba de unul inovativ sau generic.