Peste 150 de persoane protestează, la Cluj, față de eutanasierea câinilor fără stăpân

Publicat: 08 03. 2014, 17:14
Actualizat: 26 03. 2019, 10:55
Peste 150 de persoane, majoritatea însoțite de câini, protestează, sâmbătă după-amiaza, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, față de eutanasierea câinilor fără stăpân, cerând autorităților să folosească soluții alternative, precum sterilizarea, adopția sau microciparea animalelor.

Iubitorii de câini s-au adunat, sâmbătă, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, majoritatea împreună cu animalele pe care le au, purtând pancarte cu mesaje precum „Români, opriți masacrul câinilor, Europa ne arată cu degetul”, „Toate ființele au dreptul la viață, cine sunteți voi să le luați acest drept?”, „Rușine România”, „Nu ne aruncați în stradă, nu ne omorâți, sterilizați mamele noastre”, „Rușine medicilor veterinari care hingheresc câinii”, „Iubiți și câinii vagabonzi” și „Nu eutanasierii”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Participanții scandează „Suntem vocea lor, vocea cățelușilor”, „Dreptul la viață” și „Stop eutanasierea”.

Monica Iorga, reprezentant al unei asociații de protecție a câinilor, a declarat că patrupedele nu trebuie să stea pe stradă, dar nici nu trebuie omorâte.

„Dorim ca oamenii să știe ce trebuie să facă pentru salvarea câinilor maidanezi și vrem să sprijinim și autoritățile, pentru a nu chinui și a nu eutanasia câinii. Protestăm față de eutanasierea câinilor și am venit să susținem dreptul la viață al acestora. Și aceste animale au dreptul să trăiască iar noi, oamenii, suntem datori să le protejăm și nu să le omorâm. Câinii nu trebuie să stea pe stradă, dar nici nu trebuie omorâți. Soluțiile la eutanasiere ar fi sterilizarea, adopțiile sau microciparea câinilor vagabonzi”, a spus Iorga.

Finuca Bora, reprezentant al altei asociații, a declarat, la rândul său, că manifestarea de la Cluj-Napoca are loc concomitent cu alte proteste față de eutanasierea câinilor organizate în mai multe orașe europene.

Legea nr. 258/2013, adoptată de Camera Deputaților în 10 septembrie 2013, stabilește, printre altele, posibilitatea eutanasierii câinilor din adăposturile publice, dacă aceștia nu sunt revendicați sau adoptați, după un termen de 14 zile lucrătoare.