Peste 30 de persoane suspectate că au vândut cu acte false mașini închiriate din străinătate,audiate

Publicat: 21 10. 2013, 14:35
Actualizat: 18 11. 2013, 10:58

Peste 30 de persoane suspectate că au închiriat mașini din Italia, Spania și Germania și le-au vândut cu acte false în România sunt audiate, luni, la DIICOT, în urma unor percheziții la locuințele acestora din București, Ilfov, Prahova, Timiș, Satu Mare și Hunedoara.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au făcut, luni, zece percheziții, la locuințele membrilor unei grupări infracționale organizate, suspectați de înșelăciune, complicitate la înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și fals în declarații.

În urma perchezițiilor urmează să fie audiate, la sediul DIICOT Ploiești, 30 de persoane.

Perchezițiile au fost făcute întră-un dosar în care procurorii DIICOT Ploiești au început, în 16 octombrie, urmărirea penală față de 26 de persoane suspectate că au închiriat mașini din străinătate și le-au vândut apoi în România, folosind acte false.

Prejudiciul estimat de procurori, până în prezent, se ridică la peste 750.000 de euro. O parte dintre autoturisme au fost recuperate și restituite proprietarilor, potrivit anchetatorilor.

„O parte din membrii grupului infracțional organizat au încheiat convenții de închiriere a unor autoturisme în străinătate cu societăți de închirieri autoturisme, preponderent din Italia, Spania și Germania, cu scopul de a intra în posesia ilicită a acestora, precum și de a obține documentele originale și cheile autoturismelor”, arată DIICOT într-un comunicat de presă.

Autoturismele erau apoi aduse în România și preluate de către alți membri ai grupului infracțional, care se ocupau de vânzarea mașinilor într-un timp scurt și la prețuri cu mult sub prețul pieței.

„Următoarea etapă infracțională consta în încredințarea acestor autoturisme celorlalți membri ai rețelei pentru a efectua demersurile preliminare înmatriculării, respectiv prezentarea la Registrul Auto Român pentru eliberarea cărților de identitate a vehiculelor și autentificarea acestora”, susțin procurorii.

Imediat după ce erau înmatriculate, în baza unor acte false, dar și folosindu-se de documentele reale obținute de la firmele de închiriere, suspecții vindeau mașinile, inițial între membrii grupării și ulterior unor persoane care nu cunoșteau proveniența autoturismelor.

Gruparea infracțională a acționat între anii 2008 și 2011.

Perchezițiile au fost făcute de procurorii DIICOT Ploiești și ofițeri de poliție judiciară de la Brigăzile de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, București, Timișoara, Satu Mare și Hunedoara. Acțiunea a fost realizată cu suportul de specialitate al SRI și al Direcției Operațiuni Speciale.