Peste 400 de persoane au participat la înmormântarea militarului Laurențiu Chiru

Publicat: 10 03. 2013, 17:30
Actualizat: 01 04. 2019, 09:35

Peste 400 de persoane au participat, duminică, în orașul Titu (Dâmbovița) la înmormântarea militarului Laurențiu Chiru, mort în accidentul aviatic din județul Bacău, două elicoptere ale MApN survolând cimitirul pentru a împrăștia garoafe și fiind trase trei salve de armă.

Localnici, rude, prieteni și foști colegi ai maistrului militar Laurențiu Chiru, decedat în accidentul aviatic din județul Bacău, au participat, duminică, la înmormântarea acestuia.

Printre cei prezenți s-au aflat și comandorul Nicolae Grigorie, șef stat major al Flotilei Aeriane 95 Bacău, dar și secertarul de stal al MApN, Vasile Costea.

La un moment dat, în timpul funeraliilor mama militarului și logodnica acestuia au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce li s-a făcut rău.

Laurențiu Chiru a fost înmormântat în cimitirul din orașul Titu, iar două elicoptere ale MApN au survolat zona, împrăștiind garoafe, iar militarii au executat trei salve de armă. Tatăl vitreg al mecanicului de bord, cu lacrimi în ochi, a sărutat drapelul României și l-a strâns la piept.

Rudele lui Laurențiu Chiru spun că sâmbătă acesta ar fi trebuit să fie prezent la ziua de naștere a tatălui său vitreg, iar în vară el și logodnica lui programaseră nunta.

„De mic îi plăceau avioanele, i-a plăcut să zboare și îl luam cu mine la unitatea de aviație de la Boteni, unde lucram și eu, am fost cadru militar. Încercam să-l mai temperez și încercam să-l conving să nu se facă aviator, dar el a vrut să zboare, a făcut liceul militar, școala de aviație. Îi plăcea să zboare cu Puma Socat, îi plăcea foarte mult acest aparat. Mama lui stătea cu frică și îi tot spunea să nu mai zboare, să stea mai mult la sol, să aibă grijă. Ce poate să mai spună un tată într-o asemenea situație? Cât privește cauzele, urmează ca echipele de cercetare să stabilească ce s-a întâmplat”, a declarat Mihai Stan, tatăl vitreg al militarului.

Trupul neînsuflețit al maistrului militar Laurențiu Chiru a fost adus, vineri seară, cu un camion militar în orașul Titu, județul Dâmbovița, fiind așteptat de peste 100 de rude, prieteni și foști colegi. Sicriul a fost depus la capela Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, situată în centrul orașului.

Doi militari au murit, iar alți trei au fost răniți după ce un elicopter militar s-a prăbușit, joi după-amiază, în localitatea Berești-Bistrița din județul Bacău. La impactul cu solul, aparatul de zbor a luat foc.

Elicopterul, Puma SOCAT aparținând Forțelor Aeriene Române, s-a prăbușit în timpul executării unui zbor în formație. La bordul avionului se aflau cinci militari de la Flotila 95 de aviație militară Bacău, doi dintre aceștia pierzându-și viața.

Potrivit MApN, cei doi militari care și-au pierdut viața sunt maistrul militar cls. a III-a Laurențiu Chiru, în vârstă de 33 de ani, care era mecanic de bord, și plutonierul Vasile Manolache, în vârstă de 37 de ani, care era căsătorit și avea un copil.
Doi dintre militarii răniți, respectiv locotenent-comandorul Petru Pricop și caporalul cls. a III-a Doru Nănescu, sunt internați la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC), iar cel de-al treilea, căpitanul Cătălin Balmuș, se află internat la Spitalul Clinic de Urgență (SCU) Floreasca.

Un elicopter al Inspectoratului General de Aviație a fost trimis vineri în misiune în județul Bacău, la cererea Ministerului Apărării, în zona în care s-a prăbușit elicopterul militar IAR-330 Puma Socat, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne (MAI).