Peste 5% dintre adolescenții români în vârstă de 14 ani consumă droguri

Publicat: 17 09. 2013, 13:50
Actualizat: 22 10. 2014, 11:23

Aproximativ 3,8 % dintre adolescenții români consumă droguri, arată ultimul studiu privind Starea adolescenților din România, lansat marți de UNICEF România. Cercetarea arată că, în rândul tinerilor cu vârsta de 14 ani, procentul crește la 5,4 %.

De altfel, vârsta de 14 ani este cea la care, în medie, tinerii din România încep să consume alcool, tutun și droguri.

În ceea ce privește consumul de droguri, vârsta medie de inițiere este cuprinsă între 11 și 15 ani, arată același studiu.

Totodată, 42% dintre adolescenți spun că au consumat alcool. În privința mediului din care provin consumatorii, cercetarea arată că cei  mai mulți provin din mediul urban- 50% dintre adolescenții din orașe intervievați au consumat alcool; de cealaltă partem în mediul rural, 32 % dintre cei intervievați au băut. De asemenea, pe sexe, 57% dintre băieți consumă alcool, iar din rândul fetelor  27%.

În privința țigărilor, studiul arată că 23% dintre adolescenți au fumat cel puțin o țigară în viață, iar cei mai mulți (28%) trăiesc la oraș, cu toate că vânzarea de țigări minorilor este interzisă prin lege în România. Proporția este dublă în rândul băieților: 32% din rândul intervievaților de sex masculin fumează, comparativ cu 16% dintre fete.

15% dintre adolescenți și-au început viața sexuală

Cu privire la comportamentul sexual, cercetarea arată că 15% dintre adolescenții chestionați (10-18 ani) au declarat că și-au început viața sexuală. Studiul arată că proporția este mai mare în rândul băieților, 23%, comparativ cu fetele – 11%.

În privința utilizării mass-media și a Internetului, 96% dintre adolescenții români se uită zilnic la televizor, iar 50% dintre aceștia petrec mai mult de trei ore în fața televizorului. 88% dintre tineri utilizează zilnic Internetul, media navigării fiind de mai mult de trei ore și jumătate.

„Studiul nostru arată că sunt mari diferențe între adolescenți. Adolescenții din mediul rural se confruntă cu riscuri mai mari de sărăcie și de părăsire a școlii, adolescenții din mediul urban sunt mai expuși la riscul consumului de droguri. Fetele sunt vulnerabile în ceea ce privește sarcinile nedorite. Băieții sunt mai expuși să fie implicați în acte de violență sau la abuzul de substanțe”, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.

Aceasta a mai spus că există  alcoolul, tigările și drogurile, precum și începerea vieții sexuale la o vârstă mică implică niște riscuri pentru adolescenți.

„Riscurile comune sunt: părăsirea școlii – 65% dintre copiii romi nu beneficiază de educație gimnazială; sarcini nedorite sau la o vârstă fragedă – 17.000 fete cu vârsta sub 18 ani erau însărcinate în 2012; consumul de alcool – 42% dintre adolescenți au băut cel puțin o dată; consumul de țigări – 23% dintre adolescenți au fumat cel puțin o dată; consumul de droguri – 5.4% dintre adolescenții cu vârsta de peste 14 ani au luat droguri cel puțin o dată”, a exemplificat reprezentantul UNICEF.

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion reprezentativ la nivel național compus din 607 adolescenți cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani.  La 1 iulie 2011, în România trăiau peste 2 milioane de adolescenți, ceea ce reprezenta 9,43 % din populația  totală de la acea dată.