Peste 50.000 de locuri de muncă ar putea fi create în domeniul reabilitării termice a clădirilor

Publicat: 21 06. 2015, 10:07
Actualizat: 28 09. 2018, 06:37

Astfel, până în 2020, toate clădirile publice din Uniunea Europeană ar trebui să aibă certificate N-ZEB – Near Zero Energy Buildings.

În prezent, în România nu există o astfel de clădire, iar în condițiile cerințelor UE, este necesară calificarea forței de muncă în construcții, se arată într-un comunicat de presă.

Proiectul „BUILD UP Skills QualiShell”, care vizează calificarea forței de muncă în construcții, va fi demarat în 30 de state membre, iar România este prima țară care îl va implementa.

„Suntem încântați că am găsit aici deschiderea necesară. Cu siguranță că foarte mulți muncitori vor aplica, iar în urma programului vor dobândi abilitățile necesare pentru ca reabilitarea să se facă la cel mai înalt nivel”, a declarat Alessandro Proia, ofițer de proiect, Agenția Executivă pentru Înteprinderi Mici și Mijlocii, reprezentantul Comisiei Europene.

Coordonatorul proiectului cu fonduri europene, Horia Petran, a spus că acesta asigură trecerea de la practicile curente de termoizolare la realizarea corectă a clădirilor cu consum de energie aproape egal cu zero în România.

„Acest proiect este fantastic pentru piața muncii, urmărind dezvoltarea și implementarea la nivel național a schemelor de calificare a montatorilor de sisteme opace de termoizolare pentru clădiri și a montatorilor de sisteme de tâmplărie termoizolantă. Pentru domeniul construcțiilor înseamnă enorm, pentru că se simte lipsa de forță de muncă calificată”, a adăugat Horia Petran.

Lipsa de pe piață a muncitorilor calificați este resimțită și de companiile din construcții. „Ne-am confruntat tot timpul cu această problemă a muncitorilor calificați, care se găsesc foarte greu. Noi am demarat proiecte interne de perfecționare a muncitorilor, încă din 2008. Acest program este extrem de important pentru livrarea unor lucrări de calitate”, susține Dragoș Militaru, reprezentantul companiei Fabryo Corporation Atlas Paints.

Izolația termică executată necorespunzător sau inexistența ei înseamnă facturi mai mari la energia electrică, în contextul în care tarifele la energie se anunță a fi majorate.

O anvelopare a clădirilor necorespunzătoare afectează zidăria și tencuiala și chiar pune în pericol sănătatea oamenilor. Igrasia provoacă boli respiratorii, dar favorizează și apariția unor afecțiuni hepatice, precum și scăderea imunității organismului.