Peste 800 de replici au avut loc în judeţul GORJ, după cutremurul din 13 februarie. Anunțul făcut de INCDFP

Publicat: 22 02. 2023, 08:43
Sursa foto: Shutterstock

La data de 13 februarie, un cutremur cu magnitudinea 5,2 s-a produs  în judeţul Gorj la o adâncime de 15 kilometri. Următoarea zi, un alt seism cu magnitudinea de 5,7, la adâncimea de 40 de kilometri, i-a speriat pe oameni. Potrivit INCDFP, de atunci și până astăzi au avut loc 810 replici.

Potrivit specialiștilor, în ultimele zile, numărul de cutremure şi magnitudinile acestora au scăzut în judeţul Gorj.

Numărul de cutremure şi magnitudinile acestora au scăzut în ultimele zile în judeţul Gorj, după seismul din 13 februarie şi până în prezent fiind localizate 810 evenimente seismice.

„Vă prezentăm câteva date preliminare cu privire la secvenţa de cutremure din judeţul Gorj, începând cu data de 13 februarie 2023, de la producerea seismului cu magnitudinea de 5,2 ML.

Vă reamintim că în data de 14 februarie 2023, la ora locală 15:16:52, s-a produs al doilea cutremur semnificativ cu magnitudinea ML=5,7. Până la momentul publicării acestei informări, au fost localizate 810 evenimente seismice”, au transmis reprezentanţii INCDFP, potrivit Agerpres.

„În ultimele zile, se observă o scădere a numărului de cutremure şi a magnitudinilor acestora”, mai notează INCDFP.

„Cu cât falia este mai lungă, poate să potențeze un cutremur cu o magnitudine mai mare”

Un seism cu magnitudinea 5,2 s-a produs pe 13 februarie în judeţul Gorj la o adâncime de 15 kilometri.

A doua zi, a avut loc un nou cutremur cu magnitudinea de 5,7, la adâncimea de 40 de kilometri.

Zona în care au avut loc aceste cutremure este cunoscută printr-o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare.

Zilele trecute, în cadrul unei conferințe de presă, Mihai Diaconescu, cercetător al INFP, a declarat că falia din judeţul Gorj, care a provocat cutremurul de 5,7 pe scara Richter, poate genera cutremure cu magnitudini mari.

„Sunt formule care stabilesc legătura între magnitudine şi lungimea faliei. Cu cât falia este mai lungă, poate să potenţeze un cutremur cu o magnitudine mai mare. Uitaţi-vă ce lungă este această falie.

Nu putem să spunem că zona este necunoscută. Au fost cutremure, dar nu au fost atât de multe şi atât de puternice încât să ne atragă atenţia în mod deosebit, cum a fost zona Vrancea sau Dobrogea de nord.

Cauza este comună a cutremurelor din Gorj, modul de producere al cutremurelor este cam acelaşi, urmează să vedem şi procesul este în desfăşurare pe măsură ce apar noi replici, care este falia care guvernează”, a declarat Mihai Diaconescu, potrivit Antena3.ro.