Peste două treimi din unitățile școlare din Suceava au toaletele în curte

Publicat: 09 10. 2012, 14:30
Actualizat: 01 02. 2019, 00:10
Aproximativ 70 la sută din unitățile de învățământ din județul Suceava au toalete în curtea școlii din cauză că localitățile nu dispun de sisteme de canalizare și de aprovizionare cu apă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aproximativ 70 la sută din unitățile de învățământ din județul Suceava au toalete în curtea școlii din cauză că localitățile nu dispun de sisteme de canalizare și de aprovizionare cu apă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Inspectorul școlar general al județului Suceava, Gheorghe Lazăr, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că spre deosebire de alte județe din țară, în care aproape 90 la sută din unitățile de învățământ dispun de grupuri sanitare în corpurile de clădire ale școlilor, în județul Suceava aproximativ 70 la sută dintre școli au toaletele în curtea școlii. El a adăugat că județul Suceava se situează pe locul al treilea din țară ca număr de elevi și pe locul al doilea ca mărime geografică.

El a mai spus că sunt localități sucevene care nu dispun de sisteme de canalizare și de aprovizionare cu apă potabilă sau zone geografice în care este dificilă construirea unor astfel de sisteme, iar în aceste condiții amenajarea unor astfel de grupuri sanitare în clădirile unităților de învățământ nu este posibilă.

Lazăr a explicat că această situație este cunoscută atât de Ministerul Educației, cât și de Consiliul Județean Suceava.

Inspectorul școlar general al județului Suceava a precizat că a discutat cu președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, această situație și că soluția ar fi un program județean de construcție a unor toalete tip care să fie prevăzute și cu fose septice.

„Urmează să fie identificată sursa de finanțare a acestui program, cu fonduri de la minister, de la bugetul județean sau printr-un program cu finanțare europeană”, a spus Lazăr.

Un număr de 422 de unități școlare din cele 603 din județul Suceava care au fost verificate de inspectorii DSP Suceava își desfășoară activitatea fără autorizație sanitară de funcționare, principalele probleme fiind aprovizionarea cu apă potabilă și asigurarea unor toalete corespunzătoare.