Peste o mie de reținuți și arestați preventiv au cerut să voteze

Publicat: 16 11. 2014, 11:59
Actualizat: 16 11. 2014, 12:45

„Inspectoratul General al Poliției Române asigură măsurile necesare pentru a permite persoanelor aflate în centrele de reținere și arest preventiv ale unităților de poliție să-și exercite dreptul de vot. Precizez că au depus cereri pentru a vota prin intermediul urnei speciale 1.018 persoane din centrele de reținere și arest preventiv”, a anunțat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Oficialul MAI a adăugat, în același context, că directorii locurilor de deținere vor lua măsuri ca în spațiul amenajat pentru votare să fie asigurate dotări minime prin care să fie garantat secretul votului.
Potrivit prevederilor legale, urna specială este transportată de o echipă formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției de votare, angajații MAI asigurând doar măsurile de protecție.
Prin intermediul urnei speciale votează persoanele netransportabile din motive de boală sau invaliditate, dar șí cele care execută o pedeapsă privativă de libertate, persoanele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă și cele aflate în arest la domiciliu.

Peste 21.000 de deținuți și-au exprimat intenția de a vota, duminică, în turul doi al alegerilor prezidențiale, au declarat, pentru MEDIAFAX, repezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Potrivit reprezentanților ANP, în prezent, în penitenciarele din România se află 30.735 de deținuți, dintre care 25.492 au drept de vot. Dintre aceștia, 21.575 și-au exprimat intenția de a vota duminică.

Pentru aceasta, 92 de secții de votare vor trimite urne mobile în toate cele 45 de penitenciare din țară.