Petre Roman, despre redeschiderea dosarului mineriadei: „Aș vrea să îi găsim pe cei care au instigat”

Publicat: 09 03. 2015, 18:52

This browser does not support the video element.

„Era normal să fie așa (să fie redeschis dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 – n.r.). Victimele acelor împrejurări aveau, fără îndoială, dreptul de a obține în justiție o judecată corectă față de ceea ce s-a întâmplat. Ceea ce trebuie aflat este cine sunt cei care au comis acele violențe și cine sunt răspunzătorii, dacă a existat cineva, așa cum cred și cum am afirmat încă din iunie 1990, dacă ei au fost instigați. Eu cred că au fost cazuri de instigare, fie din fosta miliție sau fosta securitate”, a spus Roman.

El a menționat că este cât se poate de îndreptățită dorința de a se afla adevărul în privința evenimentelor din 13-15 iunie 1990.

„Nu cred că este vorba despre aspectul politic, aici. E vorba despre victimele și familiile victimelor. Dincolo de unele interese de ordin politic, tare aș vrea să îi găsim pe cei care au instigat în stradă. Principiul esențial este acela că victimele au dreptul să își ceară dreptatea în justiție”, a mai spus Petre Roman.

Instanța supremă a confirmat, luni, decizia procurorilor Parchetului ICCJ de redeschidere a urmăririi penale în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, în anchetă fiind vizate circumstanțele în care au fost rănite mai multe persoane, în timpul evenimentelor care au avut loc la București.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au constatat, luni, că soluția Parchetului de pe lângă instanța supremă, de redeschidere a dosarului mineriadei, este legală și temeinică.

Decizia ICCJ este definitivă, dosarul urmând să fie repartizat unui procuror care va emite, în baza probelor strânse, o rezoluție. Acest procuror urmează să stabilească dacă se impune fie trimitere în judecată a celor implicați în dosar, fie clasarea cazului.

În 5 februarie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a infirmat rezoluțiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul evenimentelor din iunie 1990.

Parchetul instanței supreme arăta, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, că procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a dispus infirmarea a trei rezoluții de neîncepere a urmăririi penale din anul 2009, care au legătură cu Mineriada din 1990, precum și redeschiderea urmăririi penale în acest caz.

Cercetările în cazul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990 vor fi, astfel, reluate după 25 de ani de la evenimente, perioadă în care au fost emise mai multe decizii de neîncepere a urmării penale, unele victime ajungând să fie despăgubite la CEDO în absența unei hotărâri judecătorești în țară.

De atunci și până în prezent, pe rolul Parchetului de pe lângă instanța supremă au fost deschise mai multe dosare, fără însă a fi găsiți vinovații pentru acele crime.