Pietonii, spaima șoselelor? 8 din 10 șoferi au fost nevoiți să evite pietoni care traversau neregulamentar / Care sunt elementele care scad vizibilitatea pietonilor

Publicat: 13 01. 2020, 12:55

În cazul șoferilor

„Sondajul a fost realizat în cadrul campaniei naționale de siguranță și prevenție rutieră „Iarna, la volan”, desfășurată, pe întreaga durată a lunii decembrie 2019, de GENERALI România și APPA – Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor, și a avut ca obiectiv să evalueze comportamentele din trafic ale șoferilor și ale pietonilor, în special în sezonul rece, dar nu numai”, potrivit unui comunicat remis Gândul.info.

59% dintre conducătorii auto care au participat la sondaj au declarat că reduc viteza în dreptul trecerilor de pietoni nesemaforizate de fiecare dată, chiar dacă nu văd pe nimeni în dreptul trecerii, iar 31% încetinesc atunci când văd persoane în apropierea trecerilor și/ sau când trecerea de pietoni este mascată de mașini parcate. 8% reduc viteza doar când văd persoane în dreptul trecerilor de petoni, iar 2%, doar atunci când cineva se angajează în traversare.

60% dintre conducătorii auto au declarat că văd zilnic în trafic pietoni care traversează prin locuri nepermise, iar 31% văd astfel de nereguli foarte des – în fiecare săptămână. Mai mult, 8 din 10 șoferi au fost nevoiți să facă manevre evazive ca să evite un accident cu pietoni care traversează prin locuri nepermise: 29%, o dată sau de două ori de când sunt șoferi, 38%, de mai multe ori de când sunt șoferi, iar 14%, de foarte multe ori, potrivit sondajului realizat în cadrul campaniei „Iarna, la volan”.

Sursă FOTO: APPA

În cazul pietonilor

De asemenea, se pare că 4 pietoni din 10 sunt atenți la telefon când traversează.

49% dintre cei peste 10.000 de respondenți ai sondajului au declarat că, în calitate de pietoni, elemente precum fularul, gluga sau căciula le pot scădea foarte mult vizibilitatea atunci când se asigură la traversarea străzii, în timp ce 40% consideră că acestea le afectează vizibilitatea doar puțin. 1 pieton din 10 (11% din totalul respondenților) este de părere că acestea nu îi afectează deloc vizibilitatea.

4 din 10 pietoni au recunoscut că sunt atenți la ecranul telefonului mobil în timp ce merg pe stradă: 4% fac acest lucru foarte des, iar 34%, ocazional.

Întrebați cât de des se întâmplă ca, în calitate de pietoni, să nu li se acorde prioritate pe trecere, 12% dintre ei au declarat că pățesc acest lucru în fiecare zi, 28% dintre ei, foarte des – în fiecare săptămână,  30% – des, cel puțin o dată pe lună, în timp ce 22% pățesc acest lucru rar – o dată sau de două ori pe an. Doar 8% dintre pietonii români au declarat că li se acordă de fiecare dată prioritate la trecerea de pietoni.

Sursă FOTO: Shutterstock