Pintea, despre mita din spitale: Nu va dispărea dintr-odată. A fost prea încetățenită în conștiință

Publicat: 08 10. 2019, 14:30

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, marți, că fenomenul mitei din spitale nu mai este atât de răspândit, însă mai e nevoie de timp pentru a fi eradicat, întrucât „nu va dispărea așa dintr-odată”.

„Citeam undeva un titlu: „Ministrul Sănătății nu poate rezolva problema (șpăgii – n.r). Nu, sigur că nu pot, nu pot singură să rezolv problema pentru că legislație avem, avem și soluții pe care spitalele trebuie să le aplice, dar mai avem și reticiența unora de a nu rezolva problema”, spune ministrul.

„Eu am spus, acest fenomen se va diminua în timp. Deja, din rapoartele pe care noi le avem, se vede o diminuare a acestui fenomen, dar nu va dispărea așa dintr-odată. A fost prea încetățenit în conștiința tuturor. Da, există încă acest fenomen în spitale”, a completat ministrul.

Ministrul Sănătății a mai spus, în același context, că o scădere a fost sesizată și în cazul pacienților nemulțumiți, care-și exprimă părerile despre experiențele lor din unitățile medicale în secțiunea de „feedback” de pe site-ul MS.

„Avem acele rapoarte pe care le facem la chestionarele de feedback și care sunt postate pe site-ul ministerului și acolo se observă o diminuare a procentului de la o lună la alta de pacienți nemulțumiți. Eu în general mă uit la chestiunile negative, așa-zis negative, la cum evoluează sau involează”, informează ministrul.

Sorina Pintea a precizat faptul că unul din motivele care stau la baza acestei scăderi a fenomenului mitei în spitale este reprezentat de creșterile salariale din domeniu.

„Poate că și de teama sancțiunilor, dar cred că, în primul rând, pentru că deja salariile au ajuns la un nivel care, cred eu, mulțumește personalul medical, iar pacienții au devenit mai atenți. Și aceste campanii media au rolul lor, important spun eu”, mai spune Pintea.

Ministrul a mai afimat că le recomandă pacienților cărora li se cere șpagă în spitale să anunțe conducerea unității medicale.

Potrivit ministrului, spitalele de urgență sunt prezente în general în topul mitei, întrucât atât fluxul de pacienți, cât și specialitățile întâlnite în aceste unități medicale sunt mai mari.

„În spitalele de urgență sunt foarte multe specialități, este mult personal medical. Categoric nivelul va fi mai mare față de un spital municipal sau orășenesc, de aceea, iar numărul de pacienți care intră în aceste spitale este foarte mare, de aceea în acel clasament, categoric întotdeauna vor fi aceste spitale mari”, concluzionează Pintea.

Cele mai multe cazuri de mită au fost înregistrate, în prima jumătate din 2019, în Spitalul Universitar de Urgență-București, fiind urmat de Spitalul de Urgență Brăila, potrivit unei sinteze realizate de Anti-Bribery Synergy, ce include răspunsurile pacienților privind mita în spitale.

Pe de altă parte, pacienții Spitalului Județean de Urgență Bistrița trebuie să semneze, de săptămâna trecută, o declarație prin care își iau angajamentul că nu dau mită în spital.