Pivniceru: Procedurile de numire a șefului DNA vor fi schimbate în sensul transparentizării lor

Publicat: 25 01. 2013, 19:06
Actualizat: 27 03. 2019, 04:27

Procedurile de numire a șefului DNA și a procurorului general vor fi schimbate în sensul „transparentizării” lor, declară ministrul Justiției, Mona Pivniceru, adăugând că reacțiile președintelui Băsescu pe acest subiect nu pot fi numite „șicane”, însă șeful statului nu s-a pronunțat pe fond.

Întrebată, vineri, la Alba Iulia, dacă intenționează să schimbe procedurile de numire a șefului DNA și a procurorului general, Mona Pivniceru a spus că intenționează să facă o schimbare în sensul „transparentizării” acestor proceduri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Procedurile le voi schimba doar în sensul transparentizării lor. Acum, ar trebui să stabilim ce ar trebui să însemne transparență pentru că văd că și acest cuvânt și-a diversificat componentele”, a afirmat Pivniceru.

Întrebată de un jurnalist dacă se așteaptă și la alte „șicane” din partea președintelui Traian Băsescu pe subiectul numirilor, Mona Pivniceru a răspuns că reacțiile șefului statului nu le poate numi șicane.

„Eu nu pot să o denumesc șicană, știu atât că nu s-a pronunțat pe fondul propunerii. Ce va fi în viitor se va vedea”, a afirmat Pivniceru.

Președintele Traian Băsescu a decis, recent, să respingă propunerile privind numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), Tiberiu-Mihail Nițu, și, respectiv, de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Ioan Irimie, trimise de ministrul Justiției, Mona Pivniceru. Băsescu declara, miercuri, că pentru a accepta o nominalizare la funcțiile de procuror general sau șef al DNA condiția este ca persoana respectivă să fi avut performanță, adică să fi avut „dosare grele” finalizate și confirmate de instanță.

Ulterior, Băsescu a spus că propune, ca soluție de deblocare a impasului în desemnarea procurorului general și a procurorului-șef al DNA, selectarea acestora de către CSM și acceptarea persoanelor rezultate fără rezerve de către Ministerul Justiției și Presedinție. Băsescu a arătat că această soluție poate fi funcțională dacă Guvernul și ministrul Justiției, Mona Pivniceru, se vor pune de acord cu el să accepte din start cele două persoane selectate de CSM și să deruleze apoi rapid procedura de desemnare prevazută de lege.