PLANUL Primăriei Capitalei pentru a rezolva problema maidanezilor. Cât va costa adopția unui câine fără stăpân

Publicat: 16 04. 2013, 20:03
Actualizat: 27 10. 2014, 07:33

Primăria Capitalei vrea să elimine adopțiile fictive ale câinilor maidanezi, potrivit unui proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea HCGMB 243/2009 privind controlul reproductiei câinilor în Municipiul București supus dezbaterii publice.

Pentru aceasta va crea o bază de date cu câți câini există în București, bază de date pe care o va gestiona Autoritatea pentru Supravegherea  și Protecția Animalelor (ASPA). Bucureștenii care vor să adopte câini vor plăti o taxă de 170 de lei, în timp ce organizațiile neguvernamentale nu vor plăti nimic.

Proiectul prevede că persoanele sau ong-urile care abandonează animalele nu vor mai avea dreptul pentru adopție timp de un an de la constatarea abandonului.

Bucureștenii și persoanele juridice care au câini în vârstă de peste 4 luni sunt obligați să le înregistreze la ASPA în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a hotârârii.

De asemenea, persoanele care dețin câini în vârstă de peste 6 luni sunt obligate să le sterilizeze în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a hotărârii.

Potrivit datelor de la primărie, 30% din câinii fără stăpân din București provind din abandon privat. În Capitală, sunt 15 „adăposturi” private, cu peste 2.000 de câini care nu sunt înscriși în evidențe.

„Nu se cunoaște dacă sunt sterilizați, dacă sunt vaccinați antirabic și deparazitați. Adăposturile sunt insalubre, nu știm de unde provin câinii respectivi și ce se intampla cu ei”, spun reprezentanții Primăriei care propun proiectul.

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE PUS ÎN DEZBATERE PUBLICĂ