PLD Buzău dă în judecată statul pentru că referendumul e sâmbătă, când adventiștii nu pot vota

Publicat: 15 02. 2012, 09:33
Actualizat: 22 02. 2012, 11:35

Liderul PLD Buzău, Lucian Sălcuțan, a declarat, miercuri, că filiala va sesiza Avocatul poporului și va da în judecată statul român la CEDO pentru încălcarea dreptului la vot al minorităților religioase prin organizarea referendumului într-o zi de sâmbătă, cu închiderea urnelor la ora 20.00

Sălcuțan a declarat, într-o conferință de presă, că în județul Buzău există circa 4.000 de adventiști de ziua a șaptea și persoane de religie mozaică, persoane care nu pot merge la vot sâmbătă, întrucât religia nu le permite să desfășoare nici o activitate decât după apusul soarelui.

"Până acum am susținut demersurile membrilor noștri la nivel central. La nivelul conducerii partidului nostru s-au făcut sesizări atât la Parlament, cât și la Guvern, pentru că acest referendum într-o zi de sâmbătă înseamnă încălcarea drepturilor omului. Pentru că demersurile au fost inutile, noi am hotărât să sesizăm o altă instituție care până acum a stat pasivă și exact în acest moment ar trebui să intervină – e Avocatul poporului, care ar trebui să intervină și să apere drepturile fiecărui cetățean, iar în acest caz e un drept politic fundamental încălcat: dreptul de a alege", a precizat Lucian Sălcuțan.

El a adăugat "că statul trebuie să asigure tuturor cetățenilor respectarea tuturor drepturilor" și a precizat că se va implica personal pentru ca persoanele care nu pot vota sâmbăta să fie despăgubite, în urma unui proces la CEDO. (Mediafax)