Poliția condamnă „spiritul civic” al românilor care vor să aplaneze un conflict: Nu mai interveniți! Cum s-a ales polițistul Ciocan cu hainele rupte acționând ca civil

Poliția condamnă „spiritul civic al românilor care vor să aplaneze un conflict: Nu mai interveniți! Cum s-a ales polițistul Ciocan cu hainele rupte acționând ca civil
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 26/04/2012, 17:20

Fiul senatoarei Sorina Plăcintă este acuzat de tentativă de omordupă ce s-a urcat cu mașina pe un bărbat din București. Acesta aîncercat să-l oprească pe Plăcintă jr., care-și bătea prietena. Înconflict a intervenit un al doilea bucureștean care, mult maihotărât și mai „pregătit” decât primul, a tras cu un pistol cu bilede cauciuc. Incidentul redeschide o discuție mai veche: ce facicând vezi o agresiune? gândul văreamintește o serie de cazuri în care cei care au intervenit ausfârșit tragic. Alarmată de astfel de situații,Poliția face un apel public: „Stațideoparte!”

„Nu mai suntem înainte de 1989, când din simț civicorice cetățean trebuia să intervină”

Vrei să faci o faptă bună: să salvezi o tânără agresată sau săîmpiedici furtul portofelului unui bătrân? Mai bine nu. În cel maibun caz, riști să fii snopit în bătaie, iar în cel mai rău caz,poți deveni tu însuți cercetat penal. Așa spune Christian Ciocan,purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, și așa rezultă dintr-olungă serie de exemple de români care au încercat să sară înajutorul celor slabi.
• „Lerecomand oamenilor să nu intervină în conflictele dinstradă”, a declarat pentru gândul purtătorulde cuvânt al Poliției Capitalei, comisarul-șef Christian Ciocan.„În primul rând este foarte riscant. Pot oricând să devinăei înșiși victime. Conflictul inițial poate fi extins dacă estevorba despre o încăierare între bande sau găști de cartier. Nici numai suntem înainte de 1989, când din simț civic orice cetățeantrebuia să intervină. Astăzi, în 2010, suntem stat european și estedreptul Poliției, dar și obligația acesteia să o facă. Cei careasistă la cazuri de agresiune în stradă trebuie să anunțe de îndatăla 112. Există apoi un alt risc, cel al comiterii unei infracțiuni.Cei care intervin pot la rândul lor să devină subiect de cercetare,dacă în cazul intervenției lor încalcă legea”, a maiprecizat polițistul.

Cum a ajuns Ciocan cu hainele sfâșiate

Ciocan recunoaște că nu a putut asista impasibil la uneleagresiuni care aveau loc sub ochii săi, deși era în „civil”.„Am intervenit și eu în câteva rânduri în cazul unorinfracțiuni care aveau loc în stradă, deși nu eram în uniformă. Amprins hoți, tâlhari, uneori m-am ales cu hainele sfâșiate, dar defiecare dată am acționat pentru că sunt polițist și era obligațiamea să o fac”, a mai spus Ciocan.

Bucureștean zdrobit sub roțile mașinii lui Plăcintăjunior

Cel mai recent caz de persoane care au intervenit în agresiunistradale este cel al lui Andrei Răzvan Plăcintă. Plăcintă jr. afost reținut de procurori pentru 24 de ore, fiind acuzat detentativă de omor, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarealiniștii publice, distrugere și tâlhărie. Tânărul de 20 de ani arfi comis toate aceste fapte luni seara, în jurul orei 20.30, pestrada Berzei din București, în fața unui magazin care comercializaproduse etnobotanice. În zona intersecției Știrbei Vodă cu stradaBerzei, Răzvan Andrei Plăcintă a avut un incident violent cu iubitasa. După ce a fost lovită, tânăra a vrut să plece, urcându-se lavolanul unui Volkswagen, proprietate personală, dar Andrei Plăcintăa blocat-o cu mașina sa, un Renault Laguna. Un bucureștean, martoral incidentului, a încercat să intervină pentru aplanareaconflictului, fără rezultat însă. Când a văzut că tânăra s-a urcatîn mașină, Plăcintă a sărit pe autovehiculul acesteia, spărgândluneta și oglinda. Apoi, s-a urcat în mașina sa și a trecut pestebucureșteanul care a încercat să îl oprească. Bărbatul a rămasblocat sub Renault. Internat la Spitalul Universitar, acesta a fostexternat marți, cu o simplă fractură, după cum au comunicat, pentrugândul,reprezentanții spitalului.

Brașovean ucis în fața casei de schimbvalutar

Un brașovean care a încercat să îl oprească pe autorul jafuluide la casa de schimb valutar din centrul orașului a fost ucis înurmă cu un an. Două persoane au murit atunci, iar o alta a fostrănită, în urma unui atac armat produs la casa de schimb valutar.Două dintre victime erau angajați ai societății care deține casa deschimb valutar, iar cea de-a treia era un trecător care a încercatsă îl oprească pe agresor.

Elev ucis pentru că și-a apărat prietenul

Unul dintre cele mai grave cazuri de agresiune a avut loc înoctombrie, când un adolescent de 17 ani, elev în clasa a XI-a A aLiceului teoretic „Tudor Arghezi” din Craiova, a fost înjunghiat îninimă în apropierea liceului. Tânărul a murit pe stradă, chiar subochii mamei sale. Agresorul, un adolescent de 19 ani, a fostreținut pentru omor calificat.

Victima, Andrei Eduard Goreci, a murit în încercarea de a-șiapăra prietenul atacat. Potrivit anchetatorilor, cu câteva zileînainte de crimă, prietenul lui Andrei, Cristian Manea, ar fi avuto altercație cu fratele agresorului. Romel Voicu, un fost elev alliceului, exmatriculat pentru probleme disciplinare, a vrut să serăzbune și i-a atacat pe cei doi prieteni în spatele unei vileaflate peste stradă de liceu. Deși nu era ținta atacului, Andrei aîncercat să își salveze prietenul și a fost la rândul săuînjunghiat în inimă.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Cum este, de fapt, viața de soție lângă milionarul Cristi Borcea! Acum, Valentina Pelinel a...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ACUM, INTERVIU LIVE cu prof. univ.dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Liviu Dragnea e distrus! Cine e bărbatul cu care Irina Tănase l-a înșelat
Astrele au avut dreptate. Despărțirea lui Liviu Dragnea de Irina Tănase a fost prezisă încă...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...