Poliția Română a avut în 2013 misiuni în 10 țări, unde a ajutat la anchete privindu-i pe români

Publicat: 22 12. 2013, 12:30
Actualizat: 06 07. 2016, 05:12

În anul 2013, polițiștii români au desfășurat misiuni de cooperare cu poliția din Franța, Marea Britanie, Italia, Belgia, Elveția, Germania, Danemarca, Finlanda, Austria și Bulgaria. Luni se încheie misiunea celor trei polițiști români detașați la Berlin, informează Poliția Română.

Polițiștii români au colaborat pentru prevenirea și combaterea infracționalității, sprijinirea unor anchete, precum și asistarea autorităților străine în activitățile de patrulare și misiuni de siguranță publică. Poliția susține că cea mai mare parte a infracțiunilor în care sunt implicați românii din alte țări face parte din categoria „mica criminalitate sau criminalitatea de vitrină”.

În Germania, trei polițiști români au acționat timp de o lună, la Berlin, pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor care ar putea fi comise de cetățenii români: furturi din buzunare, înșelăciuni stradale și spargeri de locuințe. Tot în Germania, polițiștii români au mai avut o misiune la Duisburg, între 2 și 20 decembrie.

În Franța, în 2013, polițiștii români au participat pe 17 iunie la patru operațiuni. În prezent, la Paris se află 20 de polițiști români care sprijină anchetele și patrulează alături de colegii francezi. Misiunea lor se încheie pe 31 ianuarie 2014. De asemenea, la Strasbourg, în perioada 2-31 decembrie, un polițist român participă la misiuni de patrulare. Poliția franceză estimează că, cu sprijinul românilor, au reușit să reducă cu 10% infracțiunile comise de români în timpul sărbătorilor de iarnă și a sezonului estival. Românii au mai participat la misiuni în Nantes și Lille.

În Marea Britanie, în 2013 au avut loc 6 misiuni la Londra, pentru a combate infracțiunile comise în mijloacele de transport în comun, la care au participat 8 polițiști români. Polițiștii români de la Rutieră au participat la operațiunea „Snowball”, la Birmingham, precum și, alături de polonezi, la operațiunea „Nexus”, desfășurată la Londra, care a vizat combaterea cerșetoriei, vagabondajului și infracțiunilor stradale. Românii i-au mai ajutat pe polițiștii britanici la unele anchete privind infracțiunile cu carduri de credit.

În Italia, românii au participat la trei misiuni, în cadrul programului de colaborare cu italienii. În Belgia, românii au participat la două misiuni împotriva furturilor din buzunare și din locuințe. În Elveția, polițiștii români au ajutat la combaterea prostituției. De infracțiuni similare s-au ocupat și în Danemarca.

În timpul verii și până pe 11 octombrie, un polițist român s-a aflat în Finlanda, iar în primăvară doi polițiști români i-au ajutat pe cei din Austria să combată cerșetoria.

În Bulgaria, românii participă la misiuni de patrulare vara în stațiunile de pe litoral – Albena și Nisipurile de Aur și iarna în cele de la munte – Bansko.