Polițiști de frontieră arădeni, acuzați de trafic cu migranți. Câți bani le cereau pentru a-i trece granița

Publicat: 25 08. 2016, 11:27
Actualizat: 03 04. 2019, 16:03

Potrivit anchetatorilor, membrii rețelei erau urmăriți încă din 2011, însă ancheta a fost sistată după ce o parte dintre ei au fost prinși traficând migranți de polițiștii din Ungaria.

Conform surselor citate, cei doi polițiști de frontieră arădeni ofereau protecție traficanților de persoane și se asigurau transportul persoanelor, ca antemergători, de la locul în care migranții erau cazați în Arad și până la frontieră.

Migranții erau racolați din centrele specializate și, după ce ajungeau în România prin Turcia și Bulgaria, erau preluați de un cetățean turc care se ocupa și de racolarea altora din centrele de refugiați de aici. Rețeaua, însă, era coordonată de un cetățean israelian din Palestina.

La finalul descinderilor, opt persoane vor fi aduse la sediul DIICOT Timișoara pentru audieri.

 

Între 700 și 2000 de euro pentru a trece granița

Rețeaua de traficanți de migranți din care făceau parte și doi polițiști de frontieră din Arad, destructurată, joi, de DGA și ITPF Timișoara, acționa pe relația Asia-România-Ungaria-Austria și percepea de la fiecare migrant sume cuprinse între 700 și 2000 de euro pentru a-i ajuta să treacă granița.
 
Potrivit reprezentanților ITPF Timișoara, rețeaua era structurată pe mai multe paliere, cu atribuții precis delimitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
 
„Rețeaua, formată dintr-un palestinian, un apatrid de origine turcă și cetățeni români, acționa pe relația Asia – România – Ungaria – Austria, fiind structurată pe mai multe paliere, respectiv organizatori, transportatori, găzduitori, călăuze, fiecare având atribuții precis delimitate. Membrii grupării percepeau de la fiecare migrant sume cuprinse între 700-2000 euro pentru a-i sprijini să treacă ilegal frontiera”, arată anchetatorii.
 
Conform surselor citate, ancheta a fost sistată o perioadă după ce membrii rețelei au fost arestați în Ungaria, iar perchezițiile au fost organizate imediat după ce autoritățile ungare i-au eliberat pe suspecți.
 
„Astfel, în perioada 2011 – 2016, polițiștii de frontieră au documentat activitatea infracțională a unei grupări de criminalitate organizată transfrontalieră specializată în traficul de migranți. În cauză, există suspiciunea că activitățile infracționale desfășurate de către membrii grupului infracțional au fost favorizate și sprijinite de către lucrători de poliție, respectiv un ofițer de poliție de frontiera și un fost agent de poliție de frontieră din cadrul S.T.P.F. Arad, precum și un lucrător din cadrul DGA – Serviciul Județean Anticorupție Arad. Documentarea activității infracționale a beneficiat de sprijinul de specialitate al S.I.P.I. Timiș și a fost necesară extinderea acesteia până în prezent, din cauza faptului că o parte din membrii grupului infracțional organizat au fost arestați de către autoritățile ungare”, spun anchetatorii.
 
Opt percheziții ale Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara și DGA au loc, joi, în Arad, pentru destructurarea unei rețele de traficanți de migranți din care fac parte și doi polițiști de frontieră arădeni. Potrivit anchetatorilor, cei doi polițiști de frontieră arădeni ofereau protecție traficanților de persoane și se asigurau transportul persoanelor, ca antemergători, de la locul în care migranții erau cazați în Arad și până la frontieră.
 
Migranții erau racolați din centrele specializate și, după ce ajungeau în România prin Turcia și Bulgaria, erau preluați de un cetățean turc care se ocupa și de racolarea altora din centrele de refugiați de aici. Rețeaua, însă, era coordonată de un cetățean israelian din Palestina.