Polonia și Lituania, reacție după ce Aleksandr Lukaşenko a anunțat punerea trupelor în stare de alertă la granița de vest a Belarusului

Publicat: 19 08. 2020, 19:59
Actualizat: 06 04. 2021, 16:45
Svetlana Tihanovskaia solicită repetarea alegerilor prezidenţiale din Belarus / Sursă FOTO: Shutterstock

Mateusz Morawiecki, șeful executivului polonez, a declarat miercuri că nu există niciun motiv de îngrijorare în legătură cu situaţia de la frontiera Poloniei cu Belarus. Declarația lui Morawiecki vine după ce președintele bielorus Aleksandr Lukaşenko a anunțat că înalta conducere militară a ţării a desfăşurat trupe la frontiera de vest, cu Polonia și Lituania, și le-a plasat în alertă maximă. Și Gitanas Nauseda, preşedintele Lituaniei, i-a solicitat lui Aleksandr Lukaşenko nu recurgă la acţiuni care ar putea duce la „regrete amarnice”, informează Reuters.

Mesajele liderilor europeni

Potrivit premierului Polonez, în acest moment nu există motive de îngrijorare pentru Polonia,

„În cadrul acţiunilor normale, de rutină, ne uităm la ceea ce se întâmplă dincolo de frontiera noastră şi în acest moment nu există motive de îngrijorare”, a afirmat premierul polonez Mateusz Morawiecki în cadrul unei conferinţe de presă, după încheierea summitului extraordinar al UE prin videoconferinţă.

Liderul executivului polonez a subliniat că Belarusul este dependent de Rusia din punct de vedere economic. Acesta a spus că lucrează la mecanisme care să reducă dependența vecinilor săi față de Moscova.

„Belarus este foarte dependentă economic de Rusia… Ceea ce vreau să spun este să lucrăm la anumite mecanisme prin care această dependenţă să devină mai mică”, a mai spus premierul polonez.

Grupul de la Vișegrad trage un semnal de alarmă

Ţările care fac parte din Grupului de la Vişegrad au îndemnat, miercuri, regimul din Belarus să înceteze reprimarea protestelor şi să găsească o soluţie politică pentru actuala criză, scrie ziarul german Der Spiegel.

„Îi îndemnăm pe oficialii responsabili din Belarus să faciliteze găsirea unei soluţii politice, să respecte drepturile omului şi libertăţile fundamentale şi să nu mai comită violenţe asupra demonstranţilor paşnici”, declară Grupul de la Vişegrad, alcătuit din Ungaria, Cehia, Slovacia şi Polonia.

„Susţinem dreptul poporului belarus la un scrutin prezidenţial liber, corect şi democratic”, se arată în mesajul transmis de cele patru ţări central-europene.