Ponta, către revoluționari: Nu sunteți 20.000, stăm de vorbă doar la Parlament

Publicat: 24 02. 2015, 14:43

Victor Ponta a fost așteptat, la ieșirea de la prezentarea bilanțului Direcției Naționale Anticorupție pe anul 2014, de un grup de revoluționari, în frunte cu Dumitru Dincă, care i-a reproșat premierului că de trei ani de zile îl roagă să-i primească pe revoluționari la Palatul Victoria, dar nu au primit niciun răspuns și nici cu ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, nu au ajuns la nicio înțelegere.

Premierul le-a spus revoluționarilor că ordonanța care privește indemnizațiile lor este discutată în prezent la Parlament și le-a promis că va fi prezent la discutarea acesteia în comisiile de specialitate.

Dumitru Dincă i-a replicat că ordonanța promovată de Guvern este o „ticăloșie”, dar Victor Ponta a subliniat, în context, că numărul real al revoluționarilor nu este 20.000, iar scopul noilor reglementări legislative este să elimine certificatele de revoluționar neîntemeiate.

„Nu e ticăloșie, că nu puteți fi 20.000, că nu au fost 20.000 de revoluționari. Dumneavostră, care ați fost revoluționar, dumneavoastră chiar sunteți, dar nu sunt 20.000 de revoluționari în țara asta, adevărați. Nu sunt 20.000”, a spus Ponta, adăugând că nu se poate aplica legislația actuală, care ar pune în plată 20.000 de indemnizații de revoluționar.

Un protestatar i-a cerut premierului să „îi scoată” Guvernul pe cei care nu sunt revoluționari.

„Statul nu este al meu. Ce, eu sunt statul? Ce, eu sunt Ludovic?” i-a răspuns premierul Ponta, făcând aluzie la sintagma celebră „Statul sunt eu”, a regelui Franței Ludovic al XIV-lea.

Ponta i-a îndemnat pe revoluționari să transmită sesizările de fraudă pe această temă la Direcția Națională Anticorupție, așa cum a făcut și Guvernul.

Agenția MEDIAFAX a prezentat, la începutul lunii februarie, informația potrivit căreia numărul revoluționarilor care vor mai primi indemnizații, după ultimele modificări operate de Guvern, este estimat să scadă de la peste 20.000 de persoane înregistrate în prezent la mai puțin de 5.000 de revoluționari, conform unor surse oficiale.

Potrivit acestora, revoluționarii care vor mai primi indemnizații vor fi prezentați pe site-ul Secretariatului de Stat, cu nume, ocupația din 1989 și faptele din timpul Revoluției, pentru o mai mare transparență.

Decizia a fost luată de Guvern după ce, la sfârșitul anului trecut, Executivul a introdus, printr-o ordonanță de urgență, un nou titlu de revoluționar, cel de „Luptător cu Rol Determinant”, și a decis că indemnizații vor fi acordate doar persoanelor care obțin un nou certificat care să le ateste și această calitate.

Indemnizațiile pentru revoluționari vor fi acordate doar celor care, la Revoluție, au participat la acțiuni de stradă în București, Timișoara, Caransebeș, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu Mureș și Cluj-Napoca, ceilalți fiind obligați să prezinte documente emise de către Parchet sau să conteste procedura.

Titul de „Luptător cu Rol Determinant”, pe baza căreia mai poate fi obținută indemnizația lunară, nu este acordat decât celor care, în perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției, și-au pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, au ocupat și apărat obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, dar „doar în localitățile” în care, în urma acestor acțiuni și confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu.