Ponta confirmă întâlnirea cu ambasadorul SUA. Ce a discutat premierul cu Mark Gitenstein

Publicat: 07 08. 2012, 18:23
Actualizat: 29 07. 2014, 21:29

Premierul Victor Ponta a confirmat că s-a întâlnit cu ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, susținând că a discutat cu acesta despre continuarea colaborării în cadrul Parteneriatului Strategic România-Statele Unite și că a fost invitat la o demonstrație militară americană la Câmpia Turzii.

„Este corect. Ambasadorul m-a invitat – mâine va fi la Câmpia Turzii o demonstrație a forțelor aeriene americane – și am discutat despre continuarea colaborării noastre în Parteneriatul Strategic. Nimeni nu ia în serios absurditățile apărute prin România cu ieșirea din NATO, din Uniunea Europeană. Nu este nimeni atât de naiv încât să creadă aceste prostii”, a susținut Ponta, întrebat de jurnaliști dacă s-a întâlnit cu ambasadorul american.

El a adăugat că ministrul Apărării va fi prezent la demonstrația militară de la Câmpia Turzii.

Surse oficiale au declarat, marți dimineața, agenției MEDIAFAX că ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, a avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria, precizând doar că întâlnirea face parte din seria întrevederilor periodice pe care le au ambasadorii cu oficialii români.

Precedenta întâlnire dintre premierul Victor Ponta și ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a avut loc în 2 iulie.

Mark Gitenstein a fost, luni, la sediul Ministerului Administrației și Internelor, unde s-a întâlnit cu ministrul demisionar Ioan Rus, a declarat, pentru „Gândul”, Biroul de presă al misiunii SUA la București.

Ambasada Statelor Unite a subliniat că Gitenstein se întâlnește des cu oficialii români, iar vizita de luni, chiar dacă a avut loc în ziua demisiei lui Rus, „nu a fost cu nimic diferită” de celelalte efectuate până în prezent.

Biroul de presă al ambasadei americane s-a limitat doar la confirmarea vizitei lui Mark Gitenstein la MAI, fără a divulga ce anume a discutat diplomatul cu ministrul demisionar.

Ambasadorul american la București a urmărit îndeaproape evenimentele politice din ultimele luni și a făcut apel în repetate rânduri la respectarea independenței justiției române și a statului de drept.

De altfel, Ambasada SUA a lansat zilele trecute și un apel la adresa politicienilor români, pe care îi îndemna să lase Curtea Constituțională să ia o decizie „bazată pe principii”, în ceea ce privește rezultatul referendumului pentru demiterea președintelui.

„Curtea Constituțională trebuie lăsată să ia o decizie bazată pe principii, în mod independent, fără niciun amestec din afară. Este esențial ca poporul român să aibă încredere că referendumul s-a desfășurat în mod liber și corect și că regulile stabilite au fost aplicate”, a declarat misiunea diplomatică americană, înainte de anunțul CC privind amânarea validării sau a invalidării referendumului.