PONTA PLAGIAT. Comisia de Etică de la Universitatea din București s-a întrunit marți pentru a stabili dacă premierul a copiat sau nu fără să citeze sursa în teza de doctorat

Publicat: 17 07. 2012, 20:05
Actualizat: 19 07. 2012, 01:34

Comisia de Etică de la Universitatea din București s-a întrunit marți pentru a analiza teza de doctorat a premierului Victor Ponta. Comisia a încercat să stabilească dacă premierul a a copiat sau nu fără să citeze sursa în teza sa de doctorat și ar putea prezenta o hotărâre în acest sens, miercuri, Senatului Universității București.

Comisia a luat în considerare și punctul de vedere al experților străini în drept penal care au consultat lucrarea de doctorat și care, potrivit unor surse din Universitatea București, au întocmit deja rapoarte în acest sens. De asemenea, o parte din membrii comisiei, care reprezintă principalele facultăți din Universitate, și-au prezentat deja rapoartele.

UPDATE 16:30 Universitatea din București a transmis prin biroul de presă că până la această ora Comisia de Etică nu a luat nici o decizie privind teza de doctorat a lui Victor Ponta și că, la finalul întânirii de astăzi, nu vor fi făcute declarații de presă.

Luni seară, o comisie tehnică din cadrul Consiliul Național de Etică, un alt organism abilitat să se pronunțe asupra acuzațiilor de plagiat, a luat o decizie surprinzătoare. Astfel, Comisia a decis că procedurile în urma cărora Victor Ponta a obținut titlul de doctor în științe juridice au fost în acord cu legislația în vigoare în 2003 și nu se poate susține calificarea de plagiat, acesta fiind un prim verdict în evaluarea Consiliului asupra tezei premierului.

Concluziile comisiei reprezintă doar o primă evaluare în cadrul demersului Consiliului Național de Etică (CNE) în acest caz, urmând să fie luate în discuție de CNE la analiza după care acest for va formula o decizie finală.

„Teza de doctorat elaborată de domnul Victor Ponta și susținută public în anul 2003 respectă cerințele academice din acea perioadă și este comparabilă din punct de vedere al acestor cerințe cu alte teze de doctorat susținute în acea perioadă. Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzător pe parcursul lucrării. Tema tezei de doctorat este în domeniul de preocupărilor academice ale doctorandului și conducătorului de doctorat. Teza de doctorat este clar structurată, are un plan de cercetare coerent. Metodologia este în concordanță cu normele și practicile din domeniul științelor juridice la acea dată. Cercetarea, așa cum rezultă din referatele comisiilor de susținere, prezintă elemente de noutate și cuprinde analize pertinente. Bibliografia utilizată de autor este menționată la sfârșitul lucrării”, a constatat comisia.