Ponta: Senatorii nu sunt angajații unui procuror DNA, am vorbit cu ministrul despre asta

Publicat: 19 04. 2015, 21:24

„Există situații în care chiar eu i-am spus ministrului Cazanciuc, când a fost chestia cu un procuror de la DNA care s-a dus să-i ancheteze pe senatori cum au votat, că miniștrii nu se adresează Parlamentului direct, ci prin mine, ca prim-ministru. Președintele Iohannis, dacă se adresează Parlamentului, o face sub semnătură, nu pune un consilier sau un portar. „Vezi că e o încălcare gravă a unei reguli de procedură, care de fapt înseamnă respect între instituții” și mi-a zis că o să vorbească cu procurorul general și o să-i spună, nu public. Aici e vorba de respect între instituții. Senatorii nu sunt angajații unui procuror de la DNA, cum nici procurorii nu sunt angajații Senatului”, a spus Ponta la Antena 3.

La remarca moderatorului că au existat întrebări legate de motivul pentru care ministrul Justiției nu intervine în cazul unor probleme ale justiției, premierul a răspuns că nu vrea să se interpreteze că Guvernul vrea să controleze activitatea justiției.

Direcția Națională Anticorupție a cerut președintelui Senatului, prin două cereri, toate înscrisurile întocmite de această Cameră, privind urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a senatorilor în funcție, în 2014 și 2015, o altă cerere vizând documentele în cazul senatorului Dan Șova.

Prima cerere adresată Senatului vine din partea Ministerului Pubic, Parchetul de pe lângă ÎCCJ, Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție și este adresată președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, având data de 14 aprilie 2015.

În document se menționează: „În vederea documentării dosarului cu nr 122/P2012 ( dosarul senatorului Dan Șova, nr), vă solicităm să ne comunicați, în cel mai scurt timp, toate înscrisurile întocmite de Senatul României, în anii 2014 și 2015, ca urmare a cererilor Direcției Naționale Anticorupție pentru urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a senatorilor în funcție în perioada 2014-2015.

O altă cerere solicită Senatului să comunice, în cel mai scurt timp, toate înscrisurile întocmite de Senatul României, ca urmare a cererii Direcției Naționale Anticorupție, din data de 13.03.2015, adresată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova, cercetat pentru fapte de corupție în dosarul nr. 122/2012.

Vicepreședintele Senatului, Ioan Chelaru a declarat însă că scrisorile primite de la „un procuror de la DNA”, prin care se cer înscrisurile în cazul Șova, încalcă procedura dar este o „chestiune formală”, arătând că se va discuta în Biroul Permanent, pentru trimiterea lor la comisia juridică.

Chelaru a explicat că încălcarea procedurii de către DNA se referă la faptul că această corespondență trebuia făcută prin Parchetul General și Ministerul Justiției.

Și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că s-a decis sesizarea ministrului Justiției, pentru că nu s-au respectat regulile procedurale, în cazul cererilor DNA trimise Senatului, pentru punerea la dispoziție a tuturor documentelor în cazul Șova, dar că pe fond nu există reținere în acest sens.

El a arătat că, în urma analizei conducerii Senatului, s-a ajuns la concluzia că cererile din partea DNA nu respectă regulile procedurale privind relațiile instituționale între Senat și Justiție, pentru că sunt semnate de procurorul DNA și nu de către Ministerul Justiției.