Ponta și Plumb anunță când ar putea fi acordate alocații diferențiate pentru copii

Publicat: 01 06. 2015, 20:55

„Lucrăm la un pachet de măsuri. Peste tot în Uniunea Europeană alocațiile se dau diferențiat, fie în funcție de veniturile părinților, fie în funcție de vârsta copilului”, a spus Plumb, la Digi 24.

Ea a precizat că fiecare copil va primi „o alocație” în baza viitorului pachet de măsuri.

La rândul său, premierul Victor Ponta a afirmat din nou, la România TV, că alocațiile pentru copii trebuie „gândite mai țintit și mai eficient”.

Luni, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care dublează alocațiile de stat pentru copii, de la 42 de lei la 84 de lei.

Majorarea alocației a fost aprobată recent de către deputați, sub forma unui amendament propus de PNL.

Ponta a spus atunci că Guvernul și PSD susțin majorarea alocației de stat pentru copii și nu se pot opune acestui principiu, dar inițiatorii propunerii nu au indicat sursa de finanțare în condițiile în care impactul bugetar anual este estimat la 1,8 miliarde lei.

Liderul deputaților PNL, Ludovic Orban, a prezentat un tabel cu distribuția voturilor pentru amendamentul de dublare a alocațiilor, arătând că doar 5 voturi favorabile au aparținut PSD, iar premierul Victor Ponta, lider PSD și deputat, nu apare pe lista celor care au votat.

Ulterior, Ponta a declarat că ideea unei alocații egale pentru toți copiii este nepractică, deoarece trebuie o diferențiere în funcție de venitul părinților, afirmă premierul Ponta, arătând că ar fi preferat să urce alocația peste 84 de lei pentru familii cu venituri mici și să nu o dubleze și pentru cei cu venituri suficiente.

La rândul său, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunțat că va transmite o adresă prin care solicită Curții Constituționale lămuriri cu privire la faptul dacă alocația de stat pentru copii este un drept universal egal sau aceasta poată fi acordată diferențiat, în funcție de veniturile unei familii.

Co-președintele PNL Alina Gorghiu a reacționat, arătând că deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, Curtea stabilind că nu este permisă diferențierea cuantumului alocației pentru copii și cerând PSD să aplice legea de dublare a alocațiilor, aprobată de Legislativ.

În replică, PSD a arătat că propunerea pentru un sistem de alocații diferențiate pentru copii nu are legătură cu măsura dublării alocațiilor.